Tamperelaisessa päiväkodissa hinkuyskäepidemia – varmistettuja tapauksia kolme, oireita yli kymmenellä

Hinkuyskä saattaa olla pienille lapsille hengenvaarallinen. Kaikki päiväkodin oirehtivat lapset ovat saaneet lääkityksen.

hinkuyskä
Lapsi leikkimässä paperinukeilla Kesämäen päiväkodissa Lappeenrannassa.
Mikko Savolainen / Yle

Tamperelaisessa päiväkodissa on todettu hinkuyskää. Tiedotteen mukaan varmistettuja tapauksia on kolme, ja muutama tapaus on tutkittavana. Varmistuneiden tapausten määrän perusteella kyseessä on hinkuyskäepidemia.

Tampereen kaupunki ei halua kertoa tarkasti, missä päiväkodissa epidemia on. Epidemiologi Sirpa Räsäsen mukaan tällä pyritään välttämään ylilyöntejä ja lasten turhaa karttamista.

– Kyseessä on pieni, alle 30 lapsen päiväkoti. Kaikki lapset, joilla on ollut oireita, ovat saaneet lääkityksen eli he eivät enää ole tartuttavia.

Räsäsen mukaan lääkittyjä lapsia on yli kymmenen. Jos lasten perheenjäsenillä on selviä hinkuyskän oireita, myös he saavat antimikrobilääkityksen. Oireettomat lapset tai perheenjäsenet eivät tarvitse lääkitystä. Epidemian ympärillä ei kukaan ole tiettävästi sairastunut sairaalahoitoa vaativaan infektioon.

Tampereella lasten rokotuskattavuus hinkuyskää vastaan on hyvä. Rokote ei kuitenkaan sataprosenttisesti suojaa hinkuyskätartunnalta ja hinkuyskää aiheuttavaa bakteeria voi kiertää rokotetussa väestössä. Ainakin osa sairastuneista on rokotettu, mutta asiaa ei ole varmistettu kaikilta.

– Ilmeisesti päiväkodissa jylläävä kanta on sellainen, että annettu rokote ei ole sille optimaalinen, Räsänen sanoo.

Antibioottilääkitys tehoaa hinkuyskäbakteeriin hyvin. Oireet voivat kuitenkin jatkua pitkään, jopa viikkoja.

Pitkittynyt, tikahduttava ja puuskittainen yskä selvin oire

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Oireita ovat aluksi kuume, nuha ja yskä kuten monissa muissakin hengitystieinfektioissa, mutta tavallisesta flunssasta poiketen yskä pitkittyy ja muuttuu puuskittaiseksi, jopa tikahduttavaksi.

Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja ne voivat päättyä limaoksenteluun. Hinkuyskässä voi esiintyä sisäänhengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Yskänpuuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen.

Hinkuyskän vakavimmat, jopa henkeä uhkaavat oireet ilmenevät alle 6 kuukauden ikäisillä lapsilla tai rokottamattomilla imeväisikäisillä.

Hinkuyskän itämisaika tartunnasta oireiden puhkeamiseen on noin 1–3 viikkoa. Oireet kestävät tavallisesti 6–10 viikkoa, mutta tartuttavuus päättyy neljän viikon kuluessa oireiden alkamisesta. Yli neljä viikkoa yskineen lääkehoidosta ei ole enää hyötyä.

Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu suomalaisten lasten rokotusohjelmaan. Lasten rokotteet annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden ja 4 vuoden ikäisille, sekä tehosteannos vielä 14–15 vuoden ikäisille.

Vuonna 2017 todettiin Suomessa 397 hinkuyskätapausta, joista 22 löytyi Pirkanmaalta. Viime vuoden lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmaisi huolensa Pohjanmaalla yleistyneistä hinkuyskätapauksista. Tämän vuoden tammikuussa hinkuyskäepidemiaa taltutettiin Sastamalassa.