Osa Malmin lentokentän yrityksistä harkitsee Vihtiin muuttamista: Kunta sai puoli miljoonaa euroa Nummelan kentän kehittämiseen

Vihdin kunta valmistautuu vastaanottamaan Malmin lentokentältä poistuvia toimintoja. Ainakin kaksi Malmilla toimivaa ilmailualan yritystä ja yksi yhdistys ovat kiinnostuneita muuttamaan Vihtiin.

Purjelentokurssilaiset valmistautuvat lähtemään ilmaan Nummelan lentokentällä. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Nummelan lentokeskuksen puheenjohtaja Tom Arppe tarkistaa ilmailuseuran ylpeyden, yli 50-vuotiaan hinauslentokoneen öljyt.

– Noin viisi litraa, eli juuri sen verran kuin pitääkin olla. Tämähän ei paljon kulutakaan, moottori on elämänsä kunnossa, Arppe nauraa ja lyö kannen kiinni.

Kone pörrää Nummelan päällä taajaan, sillä purjelentämisen suosio kasvaa. Tällä hetkellä kursseilla on parikymmentä oppilasta. Tulevaisuudessa kentällä opetetaan mahdollisesti myös mekaanikkoja ja pilotteja.

Alustavasti Vihtiin muutosta ovat kiinnostuneet moottorilentokoulutusta järjestävä BF-lento sekä ilmailualan teknisiä palveluja tarjoava FutureSky.

Keväällä 50 vuoden ikään ehtinyt hinauslentokone "Hinu" on Nummelan lentokeskuksen ylpeys. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriön Vihdin kunnalle myöntämä vajaan puolen miljoonan euron avustus mahdollistaa kentän kiitoteiden kunnostamisen. Se on ensiaskel lentokentän toiminnan kehittämisessä.

– Nykyinen asvaltti on tehty, en edes muista milloin! Arppe parahtaa.

Toisella kiitotiellä ei vielä tällä hetkellä ole päällystettä lainkaan.

Ilmailukeskus lukioineen ja museokoneen kotikenttä?

Villeimmissä visioissa Nummelan lentokentästä voisi tulla ilmailukeskus, jossa kehitetään esimerkiksi drone-kuvauskoptereita ja muita miehittämättömiä ilma-aluksia. Arppe väläyttää jopa ilmailulukion perustamista, sillä Vihdin lukio sijaitsee aivan kentän tuntumassa.

– Olen aina sanonut, että toiminta luo toimintaa ja sitä tänne nimenomaan halutaan. Täällähän on lääniä niin että riittää, Arppe kehuu.

Vihdin Yrittäjien puheenjohtaja Leevi Pursiainen. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Vajaan parinsadan hehtaarin laajuista maa-aluetta aivan Nummelan keskustan kupeessa on ajoittain haviteltu myös asuinrakentamiseen, mutta toistaiseksi ilmailijat ovat saaneet pitää kenttänsä.

– Niin kauan kuin Nummelan ja Veikkolan välissä ja Porintien varressa on tyhjää tilaa, niin en näe mitään syytä asuinrakentamiselle. Sen sijaan kaikki yritystoiminta on oikein tervetullutta, Vihdin Yrittäjien puheenjohtaja Leevi Pursiainen huomauttaa.

Ajatuksen allekirjoittaa myös kunnanjohtaja Sami Miettinen.

– Kunnassa on toki erilaisia näkemyksiä siitä, että miten lentokenttäaluetta pitäisi kehittää. Tällä hetkellä lähtökohta on kuitenkin sen säilyttäminen pienilmailukäytössä, Miettinen summaa.

Suunnitteilla oleva koulutustoiminnan kasvattaminen mahtuu vielä nykyisen ympäristöluvan ehtoihin, mutta esimerkiksi alueelle niin ikään halajava DC3-museokone ei.

Museolentokone DC-3. Kuva: Lasse Tolvanen

Vihdin kunnalla on tällä hetkellä yksipuolinen oikeus päättää vuokrasopimus milloin tahansa vuoden irtisanomisajalla. Arppe toivoo, että vuokrasopimus uusittaisiin esimerkiksi 30 vuoden mittaiseksi. Hän toivoo lisää pelivaraa myös ympäristölupaan.

– Se, mikä aiheuttaa eniten ongelmia, on rajoitettu polttoaineen "läpimenomäärä" kentällä. Siihen jos saataisiin lievennyksiä, niin päästäisiin kehittämään toimintaa oikein kunnolla.

Päätös ympäristölupaehtojen höllentämisestä saattaa kuitenkin olla kovan kädenväännön takana.

– Kunnan näkökulmasta on tärkeää pystyä tasapainoilemaan alueen virkistyskäytön, meluhaittojen ja lentotoiminnan välillä niin, etteivät mahdolliset haitat paisu hyötyä suuremmiksi, Miettinen muistuttaa.

Malmin lentokentän kohtaloa käsitellään vielä KHO:ssa

Helsingin kaupunki suunnittelee Malmin lentokentälle uutta 25 000 asukkaan kaupunginosaa. Alueen ilmailutoimijat ovat vastustaneet suunnitelmaa ankarasti alusta lähtien. Kentän suojelua on vaatinut myös Museovirasto.

Lentokentän toimintaa on yritetty turvata muun muassa kymmeniä tuhansia allekirjoituksia keränneellä kansalaisaloitteella. Eduskunta hylkäsi aloitteen, mutta hyväksyi liikenne- ja viestintävaliokunnan esityksen korvaavien lentopaikkojen osoittamisesta.

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kannattaa pienempien kenttien verkoston kehittämistä noin sadan kilometrin säteellä Helsingistä.

Malmin puolustajien taistelu kuitenkin jatkuu, sillä korkein hallinto-oikeus on ottanut käsittelyyn useita valituksia Helsingin yleiskaavasta. Yhden käsiteltävistä valituksista on laatinut Malmin lentoaseman ystävät (siirryt toiseen palveluun) ry.

Myös luistelijat ja koiranulkoiluttajat mahtuvat edelleen sekaan

Nummelan lentokenttä on ilmailijoiden lisäksi myös ulkoilijoiden suosiossa ja rinnanelo on tarkoitus turvata toiminnan lisääntyessä.

Nummelan lentokentällä on talvisin retkiluistelurata. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Kentän kehittämisen yhteydessä parannetaan myös ulkoilumahdollisuuksia ja tehdään siitä entistä turvallisempaa, lentokeskuksen puheenjohtaja Tom Arppe lupaa.

Uudellamaalla liikenne- ja viestintäministeriön lentokenttäavustusta sai tällä hakukierroksella myös Hyvinkään ilmailukerho.