Hyppää sisältöön

Osa Rovaniemestä saa huippunopean tietoverkon tänä kesänä – noin 1500 pyytänyt jo tarjouksen

Tietoverkkopäällikkö Joonas Laurila Napapiirin Kuituverkot Oy:stä vetää valokuitua. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Nopeat nettiyhteydet tarjoava valokuitu kiinnostaa Rovaniemellä. Noin 1500 rovaniemeläistä on tähän mennessä pyytänyt tarjouksen valokuituyhteyden hankkimisesta kaupunki-konserniin kuuluvalta Napapiirin Kuituverkot Oy:ltä. Yhtiö rakentaa valokuituverkkoa parhaillaan eri puolilla kaupunkia.

– Se on kyllä ollut myönteinen yllätys tämän vuoden osalta. Valitettavasti ei ihan kaikille varmaan pystytä tämän kesän aikana toteuttamaan. Rakentamista jää myös tuleville vuosille vielä, tietoverkkopäällikkö Joonas Laurila Napapiirin Kuituverkot-yhtiöstä sanoo.

Kaikki tarjouksen pyytäneet eivät kuitenkaan välttämättä lopulta ota valokuituverkkoa kotiinsa. Tarjouksen pyytäminen ei nimittäin velvoita vielä tekemään tilausta, kerrotaan yhtiön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäiset tänä kesänä rakennettavan verkon asiakkaat pääsevät kytkeytymään tiedon valtateille loppukesästä tai syksyllä.

Valokuitua vedetään Väinämöisentiellä Rovaniemen Viirinkankaalla. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Napapiirin Kuituverkot Oy rakensi ensimmäiset valokuituliittymät Rovaniemellä viime kesänä. Yhtiö ei kerro, kuinka paljon heillä on tällä hetkellä on asiakkaita.

- Meillä on tällä hetkellä toiminnassa olevia alueita esimerkiksi uusi Vennivaaran alue. Siellä on viime kesänä laitettu verkko siihen kuntoon, että siellä voidaan tarjota asiakkaille yhteyksiä, Laurila selventää.

Napapiirin Kuituverkot-yhtiön valokuituliittymän avaaminen maksaa halvimmillaan lähes 600 euroa ja kuukausimaksu on vähintään vajaat 30 euroa. Yhtiö tarjoaa eri hintaisia nettiyhteyksiä, joista hitaimman tiedonsiirtonopeus on 100 megabittiä sekunnissa ja nopein tuhat megabittiä sekunissa.

Rovaniemen kaupunki päätti rakentaa itse valokuituverkon, sillä kaupalliset operaattorit kuten Telia ja Elisa eivät ole kutoneet kattavaa valokuituverkkoa kaupunkiin. Kaupungin yhtiö Napapiirin Energia ja Vesi Oy perusti urakkaa varten Napapiirin Kuituverkot Oy:n vuonna 2016.

.
.