1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Tuukka Temonen elokuva-alalla vellovasta kohusta: "Luovassa työssä suhde kehittyy niin sisarelliseksi, että toista on todella helppo loukata"

Ohjaaja vertaa elokuvan tuotantotiimiä rokkibändiin.

elokuvat
Tuukka Temonen kotitilallaan Iitissä
Tuukka Temosesta tuli maatalon isäntä kaksitoista vuotta sitten.Kirsi Lönnblad / Yle

Mutkitteleva maalaistie johtaa valkoiselle portille. Sen toisella puolella tulijaa katselee kaksi alpakkaa, joilla ei ole aikomustakaan siirtyä syrjään.

Portin avaaminen arveluttaa.

Äkkiä alpakat kyllästyvät tutkailemaan vierasta ja häipyvät omille teilleen.

Olemme Iitin Sääskjärvellä Temosen perheen pihatiellä. Edessä aukeaa suuri pihapiiri, jota reunustavat rakennukset näyttävät siltä, kuin ne olisivat olleet paikoillaan iät ja ajat. Talon isäntä, ohjaaja Tuukka Temonen on portailla vastassa.

– Huomenta! Otatko kahvia?

Heinolalaisen lähiön pojasta tuli maatalon isäntä 12 vuotta sitten, kun pitkän etsinnän jälkeen sopiva maatila löytyi Iitistä.

Kahvit hörpitään aurinkoisella pihalla, ja samalla on tarkoitus puhua elokuvista ja elokuva-alaa ravistelevasta me too -kohusta, politiikasta ja eläimistä.

Skeittaaminen sytytti innon kuvata elokuvia

Kun Tuukka Temonen oli lapsi, hän tykkäsi katsella Katuhaukkaa, Ritari Ässää, Ihmemiestä ja Tähtien sotaa. Poliisiopisto 4:n ja Paluu tulevaisuuteen -elokuvien myötä löytyi skeittaaminen, ja skeittaaminen puolestaan johdatti Temosen elokuvien pariin.

– Skeittaamiseen liittyy voimakkaana osana omien leffojen tekeminen ja kuvaaminen, joilla osoitetaan omille kavereille, mitä on vuoden aikana opittu. Siitä se kiinnostus lähti silloin 90-luvun alussa.

Nyt Temosella on takanaan dokumentteja kuten Presidentintekijät ja kaksi fiktiivistä elokuvaa, Apulanta-yhtyeestä kertova Teit meistä kauniin ja Valmentaja, joka tulee ensi-iltaan syyskuussa.

Elokuva-alalla kuohuva me too -kampanja vetää Temosen mietteliääksi. Hän sanoo, että on kohun aikana miettinyt paljon omaa työtään ohjaajana. Temonen on tehnyt ohjaajan töitä vuodesta 1995 eri yhteistyökumppaneiden kanssa, ja pitkään mukana on ollut myös hänen vaimonsa Olga Temonen.

– Rohkenen väittää, että tällaiselle seksuaaliselle hyväksikäytölle tai vallan välineen käyttämiselle ei ole meidän tuotannoissa tilaa.

Temonen kuitenkin kertoo tunnistavansa ohjaajana ja työnantajana sen, että luovaa työtä tehdessä ihmisiin helposti ihastuu. Hän lisää, ettei tarkoita seksuaalista kanssakäymistä vaan sitä, että töitä tehdään tiiviisti toisen kanssa ja samalla jaetaan intiimejäkin asioita.

– Suhdetta voisi verrata vaikka rokkibändiin, jossa kokee sisaruutta ja veljeyttä, kun tähdätään samaan tavoitteeseen. Ja kun se on niin henkilökohtaista, niin siinä on myös todella helppo loukata toista vahingossa ja vielä helpompi loukata tahallaan.

Eläintenhoitokokemus rajoittui kissaan ja kilpikonnaan

Tuukka Temosen uusin elokuva Valmentaja on tarina Jari Sarasvuosta, joskaan Sarasvuon nimeä ei ole käytetty elokuvan virallisessa markkinoinnissa.

Temonen kertoo olleensa Sarasvuon kanssa tekemisissä erilaisissa projekteissa jo vuodesta 1995. Hän ei kuitenkaan halunnut kysyä Sarasvuolta lupaa elokuvan tekemiseen.

– Hän on niin hyvä puhumaan ja johdattelemaan, että siitä tulisi loppujen lopuksi Jarin elokuva. Jos tehdään taiteilijan tulkintaa jostain henkilöstä, niin on kiinnostavampaa tutkia hänen jättämiään vihjeitä ja koettaa ymmärtää sitä, mitä niissä tarkoitetaan, kuin antaa hänen kertoa siloiteltu tai johdateltu versio itsestään.

Tuukka Temonen kotitilallaan Iitissä.
Tuukka Temonen haaveilee muutosta ulkomaille.

Talitintti laulaa pihapuussa, ja dalmatilailaiskoiravanhus Dedo pyörii jaloissa kerjäten huomiota. Temosen aiempi eläintenhoitokokemus rajoittui lemmikkikissaan ja kahteen kilpikonnaan. Oppia ja tietoa on pitänyt hakea paljon eri puolilta eläinten pitoon ja maatilan hoitoon.

– Kyllä on Pientalon käsikirjaa ahkerasti selattu ja Wikipediaa myös, kun on pitänyt selvittää, mikä eläin tuo alpakka oikein on, mutta ei se nyt erityisen vaikeaa ole ollut, hymähtää Temonen.

Politiikka oli pettymys

Päästäksemme puhumaan politiikasta on otettava puheeksi Temosen ohjaama dokumentti Presidentintekijät. Se seurasi Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa vuoden 2015 vaaleissa.

Elokuvasta syntyi kohu jo ennen sen ilmestymistä, ja Temosella ja kokoomuksella menivät niin sanotusti sukset ristiin. Riitojen seurauksena Temonen erosi kokoomuksesta.

On epämiellyttävä pesti olla kuntapolitiikassa, mutta kaikkien pitäisi ainakin neljä vuotta osallistua.

ohjaaja Tuukka Temonen

Taannoinen Harry “Hjallis” Harkimon ero puolueesta ja uuden poliittisen Liike Nyt -liikkeen perustaminen saa Temoselta ymmärrystä.

– Varmaan kaikki poliitikot miettivät sitä, että voisinko pärjätä omillani, ja voisinko tehdä tämän paremmin. Uudet liikkeet eivät vain ole kovin pitkäikäisiä, sillä yhteiskunta perustuu stabiiliin järjestelmään.

Temosta ei ole kysytty mukaan Liike Nytin toimintaan.

– No ei todellakaan, Temonen naurahtaa.

– Hjallis oli kuitenkin yksi Presidentintekijöiden esiintyjistä ja Sauli Niinistön paras ystävä.

Tuukka Temonen ajautui alunperin politiikkaan Apulanta-yhtyeen vaikutuksesta. 30 vuotta sitten bändin nuorten jäsenten tavoitteena oli maailman muuttaminen ja parantaminen. Sittemmin anarkia on vaihtunut maltillisempaan vaikuttamiseen.

– Minä ajattelen sitä velvollisuutena. On epämiellyttävä pesti olla kunnallispolitiikassa, mutta kaikkien

Olga ja Tuukka Temosen piha Iitissä.
Temosten koti sijaitsee pienessä kylässä Iitissä.Ilona Koivisto / Yle

pitäisi ainakin neljä vuotta osallistua, sillä sinne tarvitsee ihmisiä ja siellä pitää olla vaihtuvuutta, listaa Temonen.

Hänet valittiin vuoden 2008 kuntavaaleissa Iitin valtuustoon kunnan ja puolueen ääniharavana. Kaksi kautta valtuustossa synnytti kuitenkin pettymyksen politiikkaan.

– Minun tulkintani on se, että politiikka pyrkii säilyttämään kaikki muuttumattomana, kuin että se veisi asioita eteenpäin. Pettynyt olen myös poliitikoihin. Se on valtapeliä. Kenellä on eniten ääniä, ja mikä puolue johtaa. Lisäksi ihmiset ovat ilkeitä toisilleen ja juonivat takanapäin. Sillä ei ole enää mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.

Haaveissa muutto ulkomaille

Tällä hetkellä Tuukka Temosella on työn alla elokuva kouvolalaisesta vammaisratsastajasta Jaana Kivimäestä.

Kivimäki halvaantui 2000-luvun alussa onnettomuudessa, päätti kuntouttaa itsensä takaisin satulaan ja pääsi vuoden 2012 Lontoon paralympialaisiin asti.

Tunnen oman pienuuteni ja rajallisuuteni.

ohjaaja Tuukka Temonen

Tarinat selviytyjistä ja menestyjistä näyttävät kiinnostavan elokuvantekijää. Temonen tunnustaa peilaavansa itseään heihin.

– Valmentajassa asetetaan alussa kysymys, millaisen jäljen omilla teoillaan ja asioillaan jättää omiin lapsiinsa. Jaana Kivimäen kohdalla mietin omaa selviytymistäni. Nyt on kaikki hyvin, mutta jos ensi vuonna ei olekaan? Siinä ei ole kyse rahasta tai menestyksestä, vaan siitä, mitä minun lapseni loppujen lopuksi ajattelevat minusta.

Tulevaisuudessa siintää ajatus ulkomaille muutosta, kun lapset ovat vielä nuoria.

– Pari vuotta vaatimatonta ja pientä elämää jossain tehden jotain sellaista, mitä emme osaa tässä nyt vielä hahmottaa, maalailee Temonen.

Elokuvia hän ei halua ulkomailla tehdä.

– Siellä on niin paljon enemmän kilpailua, osaamista ja näkemysta ja tunnen oman pienuuteni ja rajallisuuteni.

Aurinko paistaa puiden läpi, ja kolme kissaa lämmittelee raukeina talon rapulla. Tuukka Temonen nousee luontevasti punaiseen Massey Ferguson -traktoriin vielä kuvattavaksi.

– Muista sulkea portti mennessäsi! hän huikkaa lähtiäisiksi.

Lue seuraavaksi