1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin seudun liikenne (HSL)

HSL ottaa uudet vyöhykkeet käyttöönsä ensi vuonna – Matkalippusi hinta joko nousee tai laskee riippuen siitä missä matkustat

HSL uskoo uudistuksensa pysyvän aikataulussa, vaikka matkakorttien vaihtamisen aloitus viivästyy. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Helsingin seudun liikenne (HSL)
Bussi, matkustajia länsiväylällä.
Espoosta pääsee taas bussilla Kamppiin ruuhka-aikana.Derrick Frilund / Yle

HSL ottaa uudet joukkoliikenteen maksuvyöhykkeet ja liput käyttöön heti, kun valtaosa matkakorteista on vaihdettu uusiin. HSL on asettanut uudistuksen tavoiteaikatauluksi ensi vuoden alun. Uudistuksen myötä myös lippujen hinnat muuttuvat.

HSL:n mukaan uudistus selkeyttää lippuvalikoimaa. Nykyiset matkustusalueet seutu, lähiseutu 2 ja lähiseutu 3 jäävät unholaan ja tilalle tulevat vyöhykkeet, jotka on nimetty kartalle nimillä A, B, C tai D. Alla olevasta kartasta voi tutustua uusiin vyöhykkeisiin.

Kartta HSL:n vyöhykkeistä.
Yle Uutisgrafiikka / HSL

Nykyiset lippualueet noudattavat kuntien rajoja. Jo lyhyet kuntarajan ylittävät matkat ovat matkan pituuteensa nähden olleet kallita, kun matkustaja on joutunut ostamaan seutulipun. Uudella lipulla voi kuitenkin matkustaa laajemmalla alueella.

Hinnat laskevat tai nousevat riippuen siitä missä liikkuu

HSL:n ehdotuksen mukaan nykyisen sisäisen kausilipun hinta nousee 5 eurolla, mutta matkustusalue kasvaa. Monilla sisäisen kausilipun käyttäjillä kokonaismatkakustannukset jopa laskevat, kun enää ei tarvitse ostaa kertalippuja nykyisen kausilippualueen ulkopuolelle.

Osalla nykyisen seutulipun käyttäjistä hinta voi ehdotuksen mukaan puolestaan laskea jopa lähes 50 euroa. Niillä seutulipun käyttäjillä, joille jatkossa riittää AB- tai BC-lippu, kuukausilipun hinta laskee lähes 47 euroa eli 44 prosenttia. Lisäsäästöjä HSL tarjoaa kerran kuussa laskutettavan vuosilipun kautta, joka on HSL:n mukaan edullisin tapa matkustaa joukkoliikenteessä.

Valmistelussa käytettyjen hinta-arvioiden mukaan esimerkiksi AB-vyöhykkeiden 30 vuorokauden kausilippu maksaisi 59,70 euroa. Nykyisellään esimerkiksi Helsingin sisäisen liikenteen 30 vuorokauden lippu maksaa 54,70 euroa. Lopulliset hinnat varmistuvat kuitenkin vasta syksyllä.

Mallia maailmalta

– Helsingin seutu muodostaa yhtenäisen työssäkäyntialueen, jossa liikutaan kuntarajoista riippumatta. Monissa paikoissa lähin kauppakeskus, kirjasto tai uimahalli voi olla naapurikunnan puolella. Myös seudun kunnat kehittävät palveluitaan niin, että niitä voi käyttää yli kuntarajojen, HSL: toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa.

– Samanlainen vyöhykemalli on käytössä myös Berliinissä, HSL:n asiakkuuden ja myynnin osastonjohtaja Mari Flink kertoo.

HSL:n hallitus päättää vuoden 2019 lippujen lopullisista hinnoista syksyllä 2018. HSL lähettää vuosien 2019–2021 toiminta- ja taloussuunnitelman lausuntokierrokselle jäsenkuntiin jo kesäkuussa.

Matkakorttien vaihto viivästyy

HSL pyrkii saamaan vyöhykeuudistuksen käyttöön vuodenvaihteessa, vaikka matkakorttien vaihto viivästyy. Aiemmin HSL asetti matkalipun vaihtamisen aloittamisen takarajaksi juhannuksen. Näillä näkymin korttien vaihtaminen onnistuu HSL:n mukaan vasta alkusyksystä.

Uudistus edellyttää kaikkien nykyään käytössä olevien matkakorttien vaihtamista. Joukkoliikenteen uudet maksuvyöhykkeet otetaan käyttöön heti, kun valtaosa matkakorteista on vaihdettu uusiin.