Lahden jättävä keskustakehittäjä ravistelee Hämeenmaata – Sokoksen kortteli pitäisi uudistaa pohjamutia myöten

Lahti City -yhdistys on aloittanut uuden toiminnanjohtajan etsinnän. Janne Viitamies siirtyy Jyväskylään elokuussa.

kaupunkikulttuuri
Lahden Sokos
Lahden SokosTaavi Salmivaara / Yle

Lahden keskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja vaihtuu. Lahti City -yhdistys hakee Viitamiehen korvaajaksi uutta toiminnanjohtajaa pikaisesti.

Lahti City -yhdistyksen nykyinen toiminnanjohtaja Janne Viitamies on ilmoittanut luopuvansa tehtävästä. Hän siirtyy uusiin keskustan kehittämiseen liittyviin töihin Jyväskylään elokuun alussa.

– Jyväskylässä on nyt paljon vetovoimaa ja näitä paikkoja vapautuu niin harvoin, perustelee Viitamies lähtöään.

Lahti City -yhdistyksen toiminnanjohtajana Viitamies toimi viisi vuotta. Lahden aikaa hän kuvaa hienoksi.

– On ollut makeata nähdä Lahden keskustan uusi tuleminen, kuvaa Janne Viitamies aikaansa Lahdessa.

Viitamiehen mielestä Lahden keskustassa olisi kuitenkin vielä paljon tekemistä.

– Eihän keskustan kehittämisen vastuu ole pelkästään kaupungilla. Kaupunki huolehtii kaduista, mutta kortteleiden kiinteistöt ovat omistajien vastuulla.

Aleksin ylittävä silta väärä ratkaisu?

Erityisesti Viitamies luo kriittisen katseen Aleksanterinkadulla osuuskauppa Hämeenmaan omistuksiin.

– Sokoksen kortteli kaipaisi todella radikaalin uudelleen ajattelun. Miten paljon sitä kannattaa säilyttää ja miten paljon uudistaa. Itse ajattelisin sen aikalailla alkutekijöistään uusiksi koko korttelin.

Ihan koko korttelia Viitamies ei purkaisi, sillä korttelissa on myös asuntoja ja merkittävästi liiketoimintaa. Silti hän toivoisi kiinteistönomistajilta, että korttelin tulevaisuus mietittäisiin uudelleen pohjamutia myöten. Tilalle hän visioi liiketoimintaa, asumista, kulttuuriin ja vapaa-ajanviettoon liittyvää toimintaa tai hotelli.

– Onko tosiaan Aleksanterinkadun ylittävä silta oikea ratkaisu vai pitäisikö katsoa vielä radikaalimmin koko korttelin uudistaminen? Viitamies kysyy.

Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne Viitamies
Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne ViitamiesTaavi Salmivaara / Yle

Hän uskoo, että Sokoksen palveluille on kysyntää Lahden keskustassa jatkossakin, mutta suppeammassa muodossa kuin aikaisemmin.

– Jokainen ohikulkija näkee, että kortteli on muodostunut pala palalta historian saatossa ja nyt olisi oikea aika miettiä, miltä osin sitä voisi uudistaa.

Osuuskauppa Hämeenmaalla ei ole suunnitelmia Sokoksen korttelin osittaisesta purkamisesta. Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan keskusteluissa on ollut silloin tällöin joidenkin korttelin osien purkaminenkin, mutta se ei ole koskenut Sokoksen tavarataloa.

Hämeenmaa ei myöskään vastusta korttelin uudistamista purkamalla, jos joku sellaista esittää, sanoo toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Lue lisää: Hämeenmaa haluaa kävelysillan Aleksanterinkadun yli - ilman siltaa ei tule hotellihuoneitakaan