Pikkukunta otti käyttöön vaihtoehdon kaupunkipyörille: ilmaiset veneet soutelijoille ja retkeilijöille

Pohjoissavolainen Suonenjoen kaupunki on ostanut kaksi lasikuituista venettä kuntalaisten käyttöön. Toinen veneistä on varustettu vastasoutulaitteella, joka helpottaa soutamista ja mahdollistaa myös tandem-soudun.

veneet
Suonejoen uudet kaupunkiveneet.
Matti Myller / Yle

Päivölänkadun pienvenerannassa Suonenjoen kaupungin keskustan tuntumassa joen varressa komeilee kaksi keltaista mansikkakylkistä kaupunkivenettä. Veneet on tarkoitettu yleiseen virkistyskäyttöön, retkeilyyn ja kuntoiluun veloituksetta kaikille halukkaille.

Idea kaupunkiveneistä syntyi yhdessä paikallisen yrittäjän Petri Vartiaisen kanssa, kertoo kaupunginjohtaja Juha Piiroinen.

– Me tartuimme heti lennokkaasti yrittäjän ainutkertaiseen ja positiiviseen ideaan. Tässä nähtiin mahdollisuus tuoda uudella tavalla esille kaupungin ainutlaatuista jokiympäristöä ja tarjota kaupunkilaisille maksutonta vapaa-ajan liikkumista veneillen.

Kaupungille palvelu maksaa ainostaan veneiden hinnan eli yhteensä 2 500 euroa. Veneet ovat lukittuina rannalla ja avaimet saa kuittausta vastaan paikalliselta huoltoasemalta.

Yrittäjä Petri Vartiainen kertoo kehitelleen idean kaupunkiveneistä viime syksynä, kun julkisuudessa puhuttiin paljon kaupunkilaisille ilmaisista polkupyöristä. Hänellä heräsi ajatus, että miksi ei voitaisi hyödyntää enemmän myös hienoja vesistöjä yhteiseen liikkumiseen ja tuoda samalla positiivisesti esille Suonenjokea.

– Suonenjoki on turhaan alikäytetty. Ihmiset ei oikein tahdo löytää tänne. Yritetään edistää tällä idealla sitä, että ihmiset käyttäisivät veneitä ja nauttisivat niistä. Yleensä järvimatkailua pitäisi kehittää, tähdentää Vartiainen.

Vastasoutuvene on luotu savolainen pilke silmäkulmassa

Toinen kaupunkiveneistä on perussoutuvene, mutta toista venettä katsoessa joutuu hieraisemaan silmiään.

Vastasoutulaitteen on ideoinut Petri Vartiainen yhdessä vieremäläisen keksijän Olli Nissisen kanssa. Nissinen on kehittänyt myös hangella kulkevan soutulaitteen.

Vastasoutulaitteen toimintaperiaate on yksinkertainen. Veneeseen asennetut kahdet airot mahdollistavat tandemsoutamisen ja keventävät soutamista. Takana istuva pystyy soutamaan ja auttamaan pääsoutajaa, esittelee veneen toimintaa Petri Vartiainen.

– Monessa asiassa esimerkiksi poliittisessa kentässä väännetään ja käännetään ja halutaan soutaa eri suuntaan. Tässä se ei ole mahdollista. Usein myös naiset ovat kuulleet kunniansa, kun eivät ole osanneet soutaa oikeaan suuntaan, kun kalavehkeitä on laitettu veteen. Nyt voidaan ystävällisesti opastaa tätä naista tai miestä, joten tämä laite säästää myös pieniltä erimielisyyksiltä, lisää Vartiainen pilke silmäkulmassa.

Suonejoen kaupunkiveneet.