Hiv-tartuntojen määrä kasvanut Pohjois-Savossa

Tapausten määrän kasvussa on todennäköisesti kyse sattumasta, sanoo KYSin infektioylilääkäri Irma Koivula.

HIV
YLE / Pertti Huotari

Hiv-tartuntojen määrä on kasvussa Pohjois-Savossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin mukaan Hiv-tapauksia oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella viime vuonna kymmenen kun sitä edellisenä vuonna tapauksia oli kaksi. Tänä vuonna Hiv-tartuntoja on todettu jo kolme.

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkärin Irma Koivulan mukaan sekä viime että tämä vuosi ovat poikkeuksellisia. 90-luvun puolivälistä lähtien Hiv-tartuntoja on todettu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella yleensä yhdestä kahteen vuodessa.

Koivulan mukaan Hiv-tapausten määrän kasvua ei voida selittää yksittäisellä syyllä. Yle uutisoi eilen, että itärajan tuntumassa asuvien iäkkäiden miesten seksimatkailusta on tullut ongelma.

– Uskoisin, että kyse on sattumasta, kun puhutaan kuitenkin näin pienistä määristä. Tartunnan saaneissa ei ole mitään yksittäistä ryhmää, mikä asiaa selittäisi, vaan osa saanut tartunnan sieltä (Venäjältä), osa Thaimaasta, osa miesten välisestä seksistä. Tartunnan saaneista suurin osa on keski-ikäisiä, ihan nuoria ei ole, Koivula kertoo.