Suomi osaa digitaalisuuden, mutta Norja ja Yhdysvallat vielä paremmin

Digibarometri-tutkimuksessa Suomi putosi viimevuotiselta hopealta pronssille. Digitalisoinnista ei saada kaikkia tehoja irti. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

digitalisointi
Kuuden hengen perheen puhelimet pöydällä.
Suomi on kärkimaita digitalisoinnissa, mutta ei osaa hyödyntää kaikkia sen mahdollisuuksia.Jaani Lampinen / Yle

Tämän vuoden Digibarometri-tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) Suomi putosi viimevuotiselta hopealta pronssille. Yhdysvallat harppasi kuudennelta sijalta toiseksi, Suomen ohi. Norja jatkaa kärjessä.

Ruotsi ja Tanska menettivät sijoituksiaan viime vuoteen verrattuna ja löytyvät nyt sijoilta viisi ja kuusi.

Digibarometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä ja maat laitetaan järjestykseen 36 muuttujan perusteella. Mittaus toteutetaan kolmella tasolla: edellytykset, käyttö ja vaikutukset. Mittaus tehdään myös kolmella pääsektorilla: yritykset, kansalaiset ja julkinen sektori.

Kun kaikki muuttujat summataan, niin saadaan lopullinen marssijärjestys. Suomi oli ykkösenä vielä vuonna 2016, mutta sittemmin sijoitus on pudonnut yhdellä vuosittain.

– Kyse ei ole siitä, että Suomi olisi digitaantumassa. Vertailumaissa kehitys on kuitenkin ollut jonkin verran rivakampaa, toteaa Digibarometrin toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen listauksesta kertovassa tiedotteessa.

Rouvinen muistuttaa, että Suomi on ollut mitalisijoilla koko Digibarometrin historian ajan.

Suomen hyvä tulos on perustunut kaikkien mitattavien aihepiirien tasaiseen tulokseen. Nyt takapakkia on tullut digitalisten palvelujen käytön ja vaikutusten hyödyntämisessä.

Suomi on korkealla tasolla digitalisoinnissa, mutta sen vaikutus talouskasvuun on vertailumaiden heikoimpia.

Rouvisen mukaan Suomen keskeinen haaste on se, että digitaalisuuden edellyttämiä syvällisiä toimintatapamuutoksia tehdään edelleen laiskasti. Hänen mukaansa liiketoimintamalleja ei mietitä uudestaan digin tuomien mahdollisuuksien näkökulmasta. Silloin osa hyödystä jää saavuttamatta.

Lue lisää:

Suomi putosi toiseksi digitaalisuuden hyödyntämisessä – Norja kiilasi kärkeen

Suomi kuuluu digimaiden kärkikastiin