1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulivuoren tuhka

Tulivuorenpurkaus aiheuttaa ongelmia lentoliikenteelle Guatemalassa

Asiantuntijat varoittavat, että tulivuorenpurkauksen vuoksi kaasujen ja tuhkan määrä ilmakehässä kasvaa.

Tulivuoren tuhka
Guatemalalainen pelastustyöntekijä auttamassa tulivuorenpurkauksen uhreja.
Guatemalalainen pelastustyöntekijä auttamassa tulivuorenpurkauksen uhreja Fuengon purkauksen jälkeen.Rodrigo Pardo / EPA

Etelä-Amerikan Guatemalassa purkautuva tulivuori levittää yhä edelleen tuhkaa purkausalueelle ja muualle maahan. Tuhka aiheuttaa ongelmia lentoliikenteelle. Guatemalan sunnuntaisen tulivuorenpurkauksen uhriluku on tällä hetkellä 70.

Tulivuoritutkimusta tekevän instituutin mukaan tulivuoresta purkautuva tuhka voi saavuttaa 6 000 metrin korkeuden. Instituutti on kehottanut maan siviili-ilmailuviranomaisia seuraamaan tarkasti tilannetta ja ryhtymään mahdollisiin lentoliikennettä koskeviin varotoimiin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan ainakin 1,7 miljoonaa ihmistä on tulivuorenpurkauksen vaikutusalueella ja yli 3000 ihmistä on evakuoitu.

Paikalliset katastrofityötä johtavat viranomaiset ovat määränneet uusia evakuointeja tulivuoren lähialuilta, koska tulivuoren aktiivinen toiminta lisää kuumien kaasujen ja tuhkan määrää ilmakehässä.

AP:n toimittaja vieraili lähellä tulivuorta tiistai-iltapäivällä ja kertoi, että savupilvi nousi useiden kilometrin korkeuteen. Poliisi ja muut pelastusviranomaiset ohjattiin nopeasti pois katastrofialueelta.

Guatemalalaiset viranomaiset kertovat, että tulivuori purkautuu taas sen eteläpuolelta. Fuego-tulivuori yltää lähes 3,8 kilometrin korkeuteen merenpinnasta.

Fuego on yksi Keski-Amerikan aktiivisimmista tulivuorista ja se purkautui kovien räjähdysten saattelemana sunnuntaina. Vielä tiistaina Fuego -tulivuoren toiminta oli aktiivista.

Lue myös:

Guatemalassa maata, tuhkaa ja kaasua syössyt tulivuori aiheutti mittavat tuhot – Tutkija: Samankaltainen purkaus kuin aikoinaan Pompeijin tuhossa

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi