Muovipakkausten keräys laajenee – Ringin kierrätyspisteiden siisteys saa edelleen moitteita

muovipakkaukset
Epäsiisti Rinki-ekopiste Kuopion Petosella.
Jani Teerijoki

Muovipakkausten keräysverkosto laajenee. Pakkauskierrätyksestä vastaava Rinki ekopisteverkosto kertoo lisäävänsä tämän vuoden aikana noin sata uutta muovin keräyspistettä koko maahan.

Uusille pisteille on tarvetta, sillä esimerkiksi 16 kunnan alueella toimiva Savo-Pielisen jätelautakunta pitää nykyistä muovipakkausten keräysverkostoa riittämättömänä ja alueellisesti epätasaisesti jakautuneena.

Tällä hetkellä lautakunnan 16 kunnasta vain seitsemässä on muovinkeräyspisteitä. Lautakunnan mielestä muovin keräyksen pitäisi jatkossa olla yhtä laajaa kuin muillakin pakkausjätteillä.

Ringillä on yli 1 850 kartonkia, lasia ja metallia keräävää pistettä. Näistä pisteistä yli 520 pisteessä kerätään myös muovia.

Ekopisteiden siisteydestä täysin erilaiset näkemykset

Pohjois-Savon alueella toimivan Jätekukko Oy:n toteuttaman asiakaskyselyn mukaan erityisesti Rinki-ekopisteiden epäsiisteydestä ja roskaantumisesta on tullut runsaasti palautetta.

Palautteen mukaan pisteiden siivoaminen on ollut paikoin riittämätöntä, vaikka Ringille on ilmoitettu roskaantumisesta. Myös kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset ovat joutuneet lisäämään valvontakäyntejä ekopisteillä. Moitteet käyvät ilmi Savo-Pielisen jätelautakunnan lausunnosta, jota lautakunta käsittelee torstaina.

Sen sijaan Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen kertoo, että heidän tietojensa mukaan kierrätyspisteillä on siisteyden suhteen tällä hetkellä ihan hyvä tilanne. Yritys aikoo kuitenkin selvittää asiaa tarkemmin.

Savo-Pielisen jätelautakunnan lausuntoesityksessä todetaan myös, että Ringin keräysverkosto ei palvele riittävästi ja yhdenvertaisesti eri alueiden asukkaita, vaikka asetus edellyttää keräyspisteiden järjestämistä alueittain tasapuolisesti. Lausunnossa toivotaan pakkausjätteiden keräysjärjestelmän kehittämistä niin, että pisteet olisivat vaivattomasti saavutettavissa ja miellyttäviä käyttää.