1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brysselin talousfoorumi: Italian ja Euroopan unionin suhde on koetuksella

Italialla on valtaisa valtion velka, tuhlailuun mieltynyt uusi hallituskoalitio, EU- ja eurokriittinen asenne, hermostuneet sijoittajat ja talous, jonka rattaissa on enemmän hiekkaa kuin potkua.

Ulkomaat
Pörssimeklari peittää kasvonsa käsillään.
Pörssimeklari tuskaili maansa talouden kehitystä Milanossa.Daniel Dal Zennaro / EPA

BrysselEuroalueen kolmanneksi suurin talous on merkittävä EU:lle niin hyvässä kuin pahassa.

– Italia kuuluu Eurooppaan ja euroon. Italia ansaitsee nyt ja aina kunnioituksemme ja luottamuksemme, sanoi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vuotuisen Brysselin talousfoorumin avauspuheessaan.

Kommenttia edelsi markkinoiden hurlumhei viime viikolla ja saksalaisen budjettikomissaarin harkitsematon puuttuminen Italian sisäpolitiikkaan.

Italian uuden hallituksen ensimmäinen tehtävä on tehdä juuri päinvastoin kuin puolueet ennen vaaleja lupasivat, laittaa maan talous kuntoon.

Hallituskoalition populistiset puolueet, äärioikeistolainen Pohjoinen Liitto ja populistinen Viiden tähden liike karsastavat EU:ta, euroa ja pakolaisia.

Parlamentin alahuone äänestää hallituksen luottamuksesta myöhemmin keskiviikkona.

EU on valmis odottamaan

Hallitusneuvotteluja luotsanneen presidentti Mattarellan harras toive on, että pitkien neuvottelujen ja ministerivalintojen jälkeen Italia pysyy EU:ssa ja eurossa.

On arveltu, että jos Italia ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin, niistä tulee eurokansanäänestys. Britannia ja Brexit muistissa se ei ole EU:n kannalta mieluinen vaihtoehto. Siis EU on valmis odottamaan.

Italialaisille on luvattu kansalaispalkka ja tasavero. Kysymys tietysti kuuluu – Millä ne maksetaan?

Italian valtionvelka on yli 130 prosenttia bruttokansantulosta, yli 2 000 miljardia euroa. Lisävelan otto on tietysti myrkkyä itselleen Italialle, mutta ennen kaikkea EU:lle. Euroopan valuuttaunionin EMU:n säännöt pistävät velkakaton 60:een prosenttiin.

Viime viikolla Italian valtion 10 vuoden velkakirjalainan korot singahtivat ylös hetkellisesti, mutta ovat vielä kaukana eurokriisin syvimpien aikojen luvuista.

Ehkä varoitus riittää Italialle

Markkinat ajoivat Kreikan, Espanjan, Portugalin ja Irlannin vaikeuksiin ja lopulta EU-maiden autettaviksi. Ehkä varoitus Italialle riittää.

Muistot ja kokomukset eurokriisin syvimmistä ajoista vuosina 2010-2011 ovat hyvin kaikkien muistissa ja vaikuttamassa päätöksiin.

Talouslehti Financial Timesin talousasiantuntija, akateemikko ja hallituksia taloupolitiikassa neuvova Martin Sandbu puhuu luottamuspulasta.

The Financial Timesin talousasiantuntija Martin Sandbu.
The Financial Timesin talousasiantuntija Martin Sandbu.Richard Gardner / AOP

– Eurokriisin vahingollisin perintö on epäluottamus, epäluottamus jäsenmaiden välillä ja epäluottamus kansalaisten ja omien hallitustensa välillä.

Se aiheutui Sandbun mukaan puhtaasti siitä, että eurokriisi hoidettiin siten, että luotiin velallinen-velkoja suhde.

Italian tapauksessa kyse on epäluottamuksesta EU:ta kohtaan ja epäluottamuksesta omaa hallitusta kohtaan.

Annetaan Italialle mahdollisuus

Martin Sandbun mielestä Italiaan kohdistuva kaikenlainen tuomiopäivän julistus on ennenaikaista. Valtionvelan massiivisesta määrästä huolimatta Italian valtion talouden alijäämä on EMU-kriteerien mitoissa eli alle 3 prosentin.

Lisäksi valtiontalous on ollut ylijäämäinen vuosikymmeniä, kustannukset ovat laskeneet viime vuodet, italialaiset ovat säästäväistä porukkaa ja talousympäristö on positiivinen.

Vaikka Italian talous kituuttaa, se kuitenkin kasvaa. Euroopan talous kasvaa ja ennen kaikkea Euroopan Keskuspankin EKP:n rahoituspolitiikka on jäsenmaita tukevaa. EKP on luvannut tehdä kaiken mitä pitää, jotta euro turvataan.

Italia on liian suuri pelastettavaksi

Italian ongelmat ovat kotikutoisia. Kankeat työmarkkinat, menneen ajan poliittinen järjestelmä, korruptio ja piittaamattomuus tiedostettujen ongelmien korjaamiseksi ovat ajaneet Italian vuosikymmenien aikana tähän päivään.

Meitä muita hirvittävät kerrannaisvaikutukset eli niin kutsutut spillover-vaikutukset. Santander-rahoituslaitoksen hallituksen puheenjohtaja Ana Botín kertoi talousfoorumissa yrityksistä, jotka kärsivät sijoittajakadosta tai ovat menneet nurin syystä, että luottamusta ei ole, vaikka ongelma ei olisi kyseisessä yrityksessä. Mutta se saattaa olla maassa, jossa yritys operoi.

Brysselin talousforumin panelisteja.
Susanna Turunen / Yle

Opit ja muistot eurokriisistä ovat vajavaiset ja hajanaiset. EU:ssa on kuitenkin tehty töitä hartiavoimin ongelmien korjaamiseksi ja tulevaisuuden turvaamiseksi. EU:ssa tuntuu olevan vahva tahto tukea Italiaa vaikka sillä on pelätty populistihallitus.

Jos Italian parlamentti suo, maata ryhtyy johtamaan politiikan ulkopuolelta haettu lakimies ja teknokraatti Giuseppe Conte.

Annetaan hänelle ja Italian uudelle hallitukselle mahdollisuus. Kaikki edeltävät hallitukset pitkältä ajalta ovat joka tapauksessa epäonnistuneet Italian talouden korjaustalkoissa.

Lue seuraavaksi