1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sovinismi

"Totta kai Qatar Airwaysia johtaa mies, koska tehtävä on haastava", sanoi toimitusjohtaja – Pyysi seuraavana päivänä anteeksi

Keskiviikkona toimitusjohtaja Akbar Al Baker pahoitteli ja selitti, että tarkoituksena oli ollut vitsailla.

sovinismi
Kuvassa Qatar Airwaysin toimitusjohtaja Akbar Al Baker. Hän hymyilee ja pitää käsiään ristissä.
Qatar Airwaysin toimitusjohtaja Akbar Al Baker lehdistötilaisuudessa Schipholin kentällä Hollannissa kolme vuotta sitten.Lex van Lieshout / EPA

Qatar Airwaysin toimitusjohtaja Akbar Al Baker on pyytänyt anteeksi puheitaan, joiden mukaan nainen ei voisi hoitaa hänen työtään.

Al Baker aiheutti pahennusta sanomalla näin lentoyhtiöiden kokouksessa Australian Sydneyssa tiistaina.

Keskiviikkona toimitusjohtaja selitti, että tarkoituksena oli ollut vitsailla. Al Bakerin mukaan hänen sanomisensa oli lisäksi erotettu asiayhteydestä.

Qatar Airwaysin johtaja puolustautui myös sanomalla, että hänen lentoyhtiössään on lähes yhtä paljon naistyöntekijöitä (44 prosenttia) kuin miestyöntekijöitä.

Al Baker esitti näkemyksensä johtajuudesta hieman sen jälkeen, kun hänet oli valittu kansainvälisen lentoyhtiöiden liiton IATA:n puheenjohtajaksi.

Häneltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa Lähi-idän lentoyhtiöiden naistyövoimasta ja siitä, miksei esimerkiksi Qatar Airwaysia voisi johtaa nainen.

– Totta kai yhtiöllä on oltava miesjohtaja, koska tehtävä on hyvin haastava, al Baker sanoi.

Al Baker sanoi kuitenkin, että naisia pitäisi olla enemmän lentoyhtiöiden johtotehtävissä.

Myöhemmin hän jatkoi Qatar Airwaysin olleen alueellaan ensimmäinen lentoyhtiö, joka palkkasi naislentäjiä.

Akbar Al Bakerin puheet ovat kirvoittaneet jyrkkää arvostelua sosiaalisessa mediassa.

Hän on aiemminkin aiheuttanut puheillaan pahennusta. Viime vuonna hän joutui pyytämään anteeksi kutsuttuaan amerikkalaisia lentoemäntiä isoäideiksi.

Keskiviikkona Al Baker sanoi anteeksipyynön lisäksi, että nainen voisi johtaa hänen johtamaansa yhtiötä Qatar AIrwaysia.

IATA:n 280 jäsenyhtiöstä vain kuudella on naistoimitusjohtaja.

Pohjois-Amerikan ja Euroopan lentoyhtiöissä naisia on johtotehtävissä 16-14 prosenttia. Lähi-idän yhtiössä vain neljä prosenttia.

Australialaisella Qantasilla sen sijaan 40 prosenttia johtajista on naisia.

Aiheesta muualla:

Qatar Airways’ CEO Said The Airline Must Be “Led By A Man” & People Literally Groaned In Response (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi