Kesätyö navetassa vastasi odotuksia, vaikka lehmä oli uusi tuttavuus – "Aivan mahtavaa!"

Kesätyöntekijät ovat aloittaneet tällä viikolla pestinsä keminmaalaisella maitotilalla, jonne kunnan avustuksella voitiin palkata tänä kesänä toistakymmentä nuorta.

kesätyö
Henna-Riikka Lampela navetassa
Henna-Riikka Lampela sai huomata, että lehmät ovat yhtä seurallisia kuin koirat. Karsinan puhdistamisen välissäkin pitää paijata päätä.Kati Siponmaa / Yle

Keminmaalainen maitotila työllistää kesän aikana toistakymmentä peruskoulunsa päättänyttä maataloustöihin. Navettatöihin haki kaikkiaan kolmekymmentä nuorta, joista neljätoista voitiin palkata kunnan kesätyösetelillä.

Keminmaalainen Henna-Riikka Lampela on yksi Koutosen maitotilalla tänä keväänä työskentelevistä peruskoulunsa päättäneistä.

– Aikaisemmin olen ollut hevosten kanssa tekemisissä, mutta eka kertaa tulin nyt tutustumaan uuteen eläimeen, joka oli lehmä, sanoo uusien tuttavuuksien piirittämä kesätyöntekijä iloisesti hihitellen.

Henna-Riikka Lampela lähikuvassa
Kati Siponmaa / Yle

Henna-Riikka Lampela löytää hevosten ja lehmien hoitamisesta yhtäläisyyksiä.

– Ei ne sillä lailla kovin eroa toisistaan, paitsi tietenkin nämä kulkevat isommassa porukassa, Lampela miettii lehmien karsinaa siivotessaan.

– Niiden siistinä pito, hoitaminen ja ruokkimiset, ne on ihan samanlaisia.

Robottinavetassakin riittää käsitöitä

Koutosen navetta on valmistunut 2016 ja siellä on käytettävissä kaikki mahdollinen nykytekniikka. Navetassa riittää silti monenlaista käsityötä ja maitotilalla ehdittiin jo aivan odottaa auttavia käsiä.

– Viime viikonloppunakin kun syntyi vasikoita, niin ihan odotin, että tulisi maanantai, että saisi kavereita juottamaan vasikoita, hymyilee maatalousyrittäjä Eija Koutonen.

– Vaikka meillä on automatisoitu uusi navetta, niin edelleen käsin hoidetaan kaikki eläimet, toteaa Koutonen.

Vasikoiden juottaminen onkin ollut mukava ja hellyttävä tehtävä kesätyöläisille. Koutonen kehuu nälkäisiä lehmävauvoja ruokkivaa Lampelaa luonnonlahjakkuudeksi.

Kesätyöntekijä Henna-Riikka Lampela juottaa vasikoita Koutosen maitotilalla
Kati Siponmaa / Yle

Asenne ratkaisi kesätyöntekijöiden valinnassa

Perustöiden eli syöttämisen ja siistimisen lisäksi kesätyöläiset pääsevät tekemään kaikkea sitä, mitä maatalon tehtäviin kuuluu.

Kahdessa vuorossa pareittain työskentelevät nuoret perehdytetään perustyöhön, jossa kuuluu noudattaa tiettyjä turvallisuus- ja hygieniasääntöjä.

– Meillä kulkee aina yksi ohjaaja kesätyöläisten mukana. Pieniä tehtäviä pystyy itsenäisesti tekemään, mutta lähinnä tehdään työtä pareina, kertoo Koutonen.

Aiempaa kokemusta lehmien hoidosta ei silti vaadittu.

– Harva on ollut lehmien kanssa tekemissä, mutta se ei ollutkaan vaatimus. Riittää, että tykkää eläimistä, niin sillä pääsee jo pitkälle. Ja että on innostunut, eikä pelkää likaista ja raskasta työtä.

Lehmää kävelyttämässä
Kati Siponmaa / Yle

Hyvinvointialalle suuntaava haluaa pitää eläimet harrastuksena

Vaikka Henna-Riikka Lampelalla ei ollut aiempaa kokemusta navetan asukeista, niin hänen hevosharrastuksensa auttoi asettamaan odotukset kesätyöstä oikeisiin mittasuhteisiin.

– Kovaa ja likaista työtä. Sitten tietenkin eläinten kanssa olemista ja niiden hoitamista, että kyllä odotukset oli aika täsmälliset, Lampela sanoo.

Navetassa töitä paiskivalla 15-vuotiaalla on suunnitelmana opiskella kosmetologin ammattiin, mutta harrastuksena hän voisi lehmiäkin hoitaa.

– Aivan mahtavaa, että pääsin kokemaan tämmöistä! On ollut kyllä mukavaa, että pääsin tänne tekemään kesätöitä.