1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalipolitiikka

Rovaniemen Päiväkeskukselle uudet tilat viime tipassa – asiakkaat ehtivät ajautua ongelmiin, kun toiminta lakkasi

Päiväkeskuksen sijaan syrjäytyneet ja päihdeongelmaiset päätyivät terveyskeskusten ja poliisin asiakkaaksi.

Päivä selvin päin, päivä kerrallaan, on yhdistyksen toiminnan motto, Päiväkeskuksen hallituksen puheenjohtaja Hannu Pirinen kertoo.

Syrjäytyneille, mielenterveys- ja päihdeongelmallisille tukea tarjoava Rovaniemen Päiväkeskus ry saa pian käyttöönsä uudet tilat. Päiväkeskukselle rakennetaan kesällä uudisrakennus kaupungin keskustaan. Yhdistyksellä ei ole ollut tiloja toiminnalleen syksystä lähtien sisäilmaongelmien vuoksi.

Kun sopivia tiloja ei löytynyt, kaupunki päätti investoida uuteen ja rakentaa yli sadan neliön tilat. Päiväkeskus vuokraa tilat Tilaliikelaitokselta. Rakennuksen on määrä valmistua syyskuussa.

Ilman tiloja yhdistyksen toiminta on ollut lähinnä päiväretkiä ja yhteistyökumppaneiden avulla yhteydenpitoa asiakkaisiin. Päiväkeskuksen verkostojen avulla moni on saanut hätäapua esimerkiksi diakoniasta tilattomuuden aikanakin.

Osa asiakkaista nopeasti hunningolle

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Hannu Pirisen mukaan tilojen puutteen seurauksena monet asiakkaat ehtivät ajautua ongelmiin.

– Kun ei ollut tiloja, monet joutuivat ongelmiin. Se näkyi sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja poliisilla. Tilanne kyllä havahdutti monet näkemään toimintamme tarpeellisuuden, Pirinen sanoo.

Päiväkeskuksessa tuetaan erityisen heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevia kuntalaisia. Toiminta on vakiintunut merkittäväksi osaksi Rovaniemen päihdehuoltoa. Rovaniemen Päiväkeskus ry täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Perusturvapäällikkö: Palvelut suoraan tarvitseville

Perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen vieminen suoraan paikan päälle avun tarvitsijoille on Rovaniemen kaupungin perusturvajohtajan Markus Hemmilän mukaan paitsi eettisesti oikein myös kustannustehokasta.

– Päihdehuolto on kallis menoerä. Sen välittömät ja välilliset kustannukset ovat tolkuttoman suuret yhteiskunnalle. Erikoissairaanhoito, esimerkiksi alkoholistin maksatulehduksen hoitaminen, maksaa myös paljon. On hyödyllistä tarjota kunnollisia peruspalveluja niitä tarvitseville huono-osaisille, tässä tapauksessa Päiväkeskuksen asiakkaille.

– On osoitettu, että palvelujen järjestäminen näin osallisuutta vahvistaen on kaupungille paljon edullisempaa kuin asiakkaitten jättäminen oman onnensa nojaan ja huonoon ravitsemukseen , Hemmilä jatkaa.

Kaupunginvaltuutetun ja Päiväkeskuksen hallituksen jäsenen Matti Henttusen mukaan perusturvalautakunta halusi tarjota keskuksen toiminnalle parhaan mahdollisen sijainnin. Tilat rakennetaan linja-autoaseman lähelle Tomminsillan kupeeseen.

Vapaaehtoistyöllä ilmainen lounas

Toimitiloissa asiakkaat voivat pestä pyykkiä, käyttää tietokoneita ja lukea lehtiä. Asiakkaat tapaavat terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisia. Tiloissa kokoontuu myös AA-kerho ja seurakunta järjestää hartaushetkiä. Tärkeä osa toimintaa on yhteisruokailu ja tiloihin rakennetaankin kunnollinen keittiö.

– Asiakkaat saavat hyvin edullisesti aamupalan ja lounaan. Lounaan voi saada ilmaiseksi, jos osallistuu vapaaehtoistyöhön. Kannustamme kaikkia osallistumaan, Hannu Pirinen kertoo.

Asiakkaille on jaettu viikoittain lahjoitusruokia Lidlistä, Etelä-Keskuksen Supermarketista, K-Supermarket Rinteenkulmasta sekä Rovakadun, Kairatien ja Lapinrinteen K-marketeista. Ruoka-apua hakee arkipäivisin 20–35 henkilöä.

Päiväkeskus-toimintaa rahoittaa Rovaniemen kaupungin lisäksi Rovaniemen seurakunta.