Presidentti Niinistö: Hallituksen mahdollinen eronpyyntö ei automaattisesti tarkoita uusia vaaleja

Presidentti Sauli Niinistö selvittäisi eduskuntapuolueilta, olisiko jollakin kokoonpanolla mahdollista muodostaa uusi hallitus, jos nykyhallitus jättäisi eronpyyntönsä soten vuoksi.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Uudet eduskuntavaalit ei ole presidentti Sauli Niinistölle ensimmäinen vaihtoehto, jos pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaatuisi sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen epäonnistumiseen.

Presidentti Niinistö sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä, että on harhaanjohtava käsitys, että hallituksen eronpyyntö automaattisesti johtaisi uusiin vaaleihin.

Niinistön mukaan hän haluaisi tietää, mitä eduskuntapuolueet ajattelevat, onko mahdollista jatkaa jollakin kokoonpanolla.

– Ehdottomasti minun tulisi silloin tietää, mikä on eduskuntapuolueiden kanta asiaan. Miten siellä nähdään, onko jonkinlaisia jatkamisen edellytyksiä jollakin kokoonpanolla. Sellaisen kyllä haluaisin selvittää tai että sellainen selvitetään siinä yhteydessä.

Presidentti siis selvittäisi ensin, pystyisivätkö jotkut puolueet muodostamaan uuden hallituksen. Uudet vaalit poikkeuksellisessa aikataulussa ei olisi automaattinen vaihtoehto, vaikka tavanomainen vaalikausi onkin jo loppupuolella.

Presidentti Sauli Niinistö ei ottanut kantaa itse sote-uudistukseen tai hallituksen tilanteeseen vaan kommentoi kysyttäessä menettelyä, jos mahdollinen ero tapahtuisi.

Presidentti ei kerro suoraa kantaansa vaalien yhdistämiseen

Presidentti Niinistö varoo sanomasta ehdotonta näkemystään eri vaalien mahdolliseen yhdistämiseen. Vaalit ovat sisäpolitiikkaa eikä asia suoraan kuulu presidentille.

Keskustelua on käyty, pidetäänkö mahdolliset maakuntavaalit, eduskuntavaalit ja europarlamentin vaalit kaikki erikseen vai pitäisikö joitain vaaleja yhdistää.

Näin Niinistö aprikoi:

– Kaikki rationaalinen ajattelu, myöskin vaalien ajankohtien ja yhdistämisten suhteen, on rationaalista.

Rationaalisella ajattelulla tarkoitetaan järkevää tai järkiperäistä ajattelua.

Jos siis presidenttiä sopii tulkita tässä yhteydessä, niin vaalien ajankohtia ja yhdistämistä on ainakin järkevää pohtia.

Pienin askelin kansainvälisessä politiikassa

Kansainvälinen järjestys ja kehitys kansainvälisessä politiikassa järjestöjen, kuten YK:n ja Euroopan unionin näkökulmasta on presidentti Sauli Niinistön arvion mukaan mennyt huonompaan suuntaan. Tässä tilanteessa Suomen kannattaa Niinistön mukaan edetä pienin askelin.

Yhtenä esimerkkinä presidentti mainitsi työn Itämeren alueen lentoturvallisuuden parantamisessa sotilaskoneiden osalta. Niin Venäjä kuin sotilasliitto Natokin ovat pitäneet Suomen aloitetta hyvänä.

Toisena esimerkkinä Niinistö mainitsi arktisen yhteistyön. Suomi on pitänyt esillä niin sanottua mustan hiilen ongelmaa eli pohjoisen arktiselle alueelle kertyviä nokipäästöjä. Arktinen alue lämpenee, koska nokipäästöt keräävät auringon lämpöä ja saavat jään sulamaan.

Niinistö muistutti, että hän puhui myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa pitkään mustan hiilen ongelmasta ja Trump oli kiinnostunut asiasta.

Presidentti kuvasi, että pienen maan, kuten Suomen, kannattaa nykyisessä, aiempaa jännittyneemmässä kansainvälisen politiikan tilanteessa tyytyä pieniin askeliin. Niinistön ajatuskulun mukaan paljon pieniä askelia voi viedä pitkälle.

Niinistö huolestui: Euroopan ja Yhdysvaltojen suhde taantunut

Euroopan ja Yhdysvaltojen välisen suhteen taantuminen on presidentti Sauli Niinistön yksi huomio.

– Transatlanttinen suhde ja sen selvä heikentyminen. Tai sanotaanpa: selkeä taantuminen, oikeastaan ensimmäistä kertaa.

Niinistön mukaan Euroopan ja Yhdysvaltojen suhde taantui, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta.

Ydinsopimus rajoittaa määräaikaisesti Iranin ydinenergiaohjelmaa. Sopimuksen päämäärä on, että Iran olisi ajallisesti aina noin vuoden päässä ydinaseen valmistumisesta, jos maa ydinaseen päättäisi valmistaa.

Sopimuksen muut maat puolestaan lievensivät Iraniin kohdistuvia talouspakotteita. Sopimuksessa ovat mukana Iranin lisäksi myös Saksa, Ranska, Britannia, Venäjä sekä Kiina.

Presidentin mielestä Yhdysvaltojen vetäytyminen ydinsopimuksesta oli kolaus ylipäätään luottamukselle kansainvälisessä politiikassa.

– Voidaanko luottaa tehtyihin sopimuksiin ja voidaanko luottaa instituutioihin, jotka on luotu nimenomaan luottamista varten, Niinistö laajensi kysymyksen.

Niinistö ei matkusta jalkapallon MM-kisoihin

Presidentti Sauli Niinistö ei aio matkustaa seuraamaan jalkapallon MM-kisoja Venäjälle. Kisat alkavat reilun viikon kuluttua.

Kysymys ei kuitenkaan ole boikotista. Presidentti kertoo, ettei usko urheiluboikotteihin.

– Politiikasta peräisin olevat, urheiluun liittyvät boikotit eivät ole kyllä kovin vakuuttavaa kuvaa antaneet.

– Ja toisaalta, mitä tulee tähän tilanteeseen: Liittokansleri Merkel ja presidentti Macron kävivät juuri tapaamassa presidentti Putinia Pietarissa. Kyllä sekin vähän arviointiin vaikuttaa.

Niinistö aprikoi, mikä on boikotin lisäarvo, jos ei osallistuta jalkapallokisoihin, jotka ovat osallistujia ja katsojia kansainvälisesti yhdistävä tekijä.

LUE LISÄÄ:

Presidentti Niinistö: Poika nukkuu pinnasängyssä, ei äitiyspakkauslaatikossa

YK:n pääsihteeri António Guterres saapuu Suomeen – osallistuu Kultaranta-keskusteluihin

Niinistö FT:lle: Isot ja vahvat johtavat nyt maailmanpolitiikkaa – huono uutinen EU:lle

Talouselämä: Presidentti Niinistö moittii ulkoministeri Soinia aborttipuheista

Talouselämän juttu: Soini saa Niinistöltä moitteita aborttisooloilusta: "Ministerismiehen on vaikea olla yksityishenkilönä" (siirryt toiseen palveluun)