1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Eduskunta valmistautuu siirtämään sote-äänestykset syksyyn

Eduskunnassa on haarukoitu alkuviikko sote-äänestysten aikataulua eri kokoonpanoissa, muun muassa puhemiesneuvostossa. Ylen tietojen mukaan sote-äänestykset ovat siirtymässä syksyyn.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Perustuslakivaliokunnan lausunto valinnanvapauslaista oli keskeinen osa sote-lakipakettia, mutta työ jatkuu nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Sen puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantai-illan A-studiossa, että työtä on niin paljon, ettei valiokunnan mietintö valmistu ainakaan vielä ensi viikolla.

Eduskunnan ratkaisevat äänestykset järjestetään mietinnön valmistuttua.

Nyt aikataulupohdinnoissa ollaan päätymässä siihen, että valiokunnan työtä ei hoputeta. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että äänestykset eivät ole heinäkuun ensimmäisellä viikolla vaan syyskuussa istuntotauon päätyttyä.

Valiokunnat työskentelisivät tarvittaessa elokuussa, mutta koko eduskunta kokoontuisi vasta syyskuussa. Tiettävästi puheissa on ollut myös heinäkuun ensimmäisen viikon istuntovarauksen purkaminen.

Äänestykset ja lakien voimaantulo määrittävät ensimmäisten maakuntavaalien ajankohdan. Oikeuskanslerin lausunnon mukaan vaalit voi järjestää aikaisintaan kuusi kuukautta lakien hyväksymisestä.

Jos sote-lakipaketti hyväksytään syyskuussa, maakuntavaalit voitaisiin järjestää aikaisintaan helmi-maaliskuussa. Ensi keväälle on tiedossa jo entuudestaan eduskuntavaalit huhtikuussa ja EU-vaalit toukokuussa.

Puhemiesneuvosto päättänee sote-käsittelyn aikatauluista huomenna torstaina.

Katso myös:

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Analyysi: Neljättä kertaa risuja soten remontoijille – Olisiko viime kesän varoitukset pitänyt ottaa vakavammin?