Susien määrä on vähentynyt itäisessä Suomessa

Maaliskuussa Suomen susista jo 70 prosenttia majaili läntisessä Suomessa.

Kajaani
Suden jälki lumessa
Susien ravintotilanne on parempi lännessä kuin idässä.Niko Mannonen / Yle

Suomen susikannan painopiste on siirtynyt idästä länteen. Syytä susien vähenemiseen itäisellä alueella ei tiedetä.

Tämän vuoden maaliskuussa itäisellä kannanhoitoalueella liikkui yhdeksän laumaa, joista viisi liikkui itärajan molemmin puolin.

Alueen kokonaissusimäärä oli 52 ja 57 välillä. Vuotta aiemmin määrä oli 75–90 sutta. Ainoastaan muutama susi liikkui idässä poronhoitoalueella.

Suomen susikannan kokonaismäärä on noin 165–190 sutta. Määrä on vuoden aikana lisääntynyt noin kymmenyksen.

Läntisellä alueella susien määrä on noussut kolmanneksella. Tähän voi olla syynä susien ravintotilanne, joka on läntisessä Suomessa oleellisesti parempi kuin itäisessä.

Pohjanmaalla muutos on ollut suurin, sillä susien määrä siellä on kaksinkertaistunut.