Hyppää sisältöön

Sukupuolineutraaleja bussikortteja ei oteta toistaiseksi käyttöön Turussa

Sukupuolineutraalien bussikorttien tarve nousi keskusteluun keväällä, kun Turun joukkoliikenteen tarkastaja oli kysynyt matkustajana olleelta lapselta hänen sukupuoltaan.

Kuva: Lotta Sundström / Yle

Turun seudullinen joukkoliikenne Föli ei aio toistaiseksi ottaa käyttöön sukupuolineutraaleja bussikortteja.

Turun joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen mukaan seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt sukupuolineutraalin bussikorttivaihtoehdon lisäämisen aikataulua ja kustannuksia maksujärjestelmätoimittaja Initiltä. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa siitä, millaisia kustannuksia muutos aiheuttaisi.

Kortteen tekemän tilannekatsauksen mukaan sukupuolineutraali bussikortti edellyttäisi muutoksia Fölin tarkastustoimintaan. Sukupuoli on Kortteen mukaan ensimmäinen tekijä, jolla kuljettaja voi havaita kortin selvän väärinkäytön.

Jos sukupuolineutraalit bussikortit otettaisiin käyttöön, olisi alennushinnalla matkustavan tarvittaessa varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä. Tähän mennessä alennuskorttienkaan tarkastustoiminnassa ei ole vaadittu henkilökorttia.

Sukupuolitiedot ovat Kortteen mukaan tärkeitä myös joukkoliikenteen kehittämisessä ja kohdennetun markkinoinnin suunnittelussa.

"Päätös tuntuu surulliselta"

Sukupuolivähemmistöjen asioita ajavan yhdistyksen turkulainen puheenjohtaja Panda Eriksson pettyi päätökseen.

– Se tuntuu hyvin surulliselta. Tämä on tärkeä asia, joka voitaisiin korjata, Eriksson sanoo.

Hänen mukaansa on muitakin tapoja, joilla bussikortteja voidaan käyttää väärin, jos niin halutaan tehdä.

Panda Eriksson.

Keskustelu sukupuolineutraalien matkakorttien tarpeesta nousi esille keväällä, kun Turun joukkoliikenteen tarkastaja oli kysynyt bussissa matkustaneelta lapselta hänen sukupuoltaan.

Vielä keväällä joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte arveli, että sukupuolineutraalit bussikortit oltaisiin voitu ottaa käyttöön kesän aikana.

.
.