Ehtaa eläintä, häpeämätöntä ihmislihaa ja yksi supertähti – poimimme kesän 9 kuuminta taidenäyttelyä

Kesän kuvataidetarjonta on runsas ja korkeatasoinen. Aiheet vaihtelevat maapallon tulevaisuudesta queer-identiteettiin.

näyttelyt

1

Koen Vanmechelen: Lucy (2018).
Koen Vanmechelen: Lucy (2018).Koen Vanmechelen

Kesä on kanaa ja possua

Belgialainen nykytaiteen huippunimi Koen Vanmechelen on tuonut Mäntän Serlachius-museo Göstaan pitkäaikaisen tutkimuskohteensa kanat. Hänen kosmopoliittisessa kanaprojektissaan on risteytetty eri maiden rotuja 1990-luvulta asti. Risteytyksen lisäksi monimuotoisuus kiinnostaa Vanmechelenia. Taiteilija on huolissaan maapallon tilasta. Hän pyrkii tulevaisuuteen, jossa ihmiset eivät enää riistäisi eläimiä tai toisiaan. Elävien kotkottajien ja yhden emakon lisäksi näytillä on myös perinteisempiä teoksia, kuten maalauksia ja veistoksia. Myös niissä eläimet ovat vahvasti läsnä. Vanmechelenin töitä nähdään ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Koen Vanmechelen: (siirryt toiseen palveluun)Kyse on ajasta Mäntän Serlachius-museo Göstassa 16.9. asti.

2

Erica Nyholm: Menetys (2014).
Erica Nyholm: Menetys (2014).Erica Nyholm

Naisen katse nyt ja sata vuotta sitten

All female panel. Suomen valokuvataiteen museon kesänäyttelyssä on esillä hieno kattaus naistaiteilijoita. Erica Nyholm tekee illusorisia ja tunnelmallisia valokuvia, joissa hän tutkii ihmissuhteiden dynamiikkaa.Tilanteet ovat usein lavastettuja. Myös ranskalaiselle, tähtitieteen historiasta innostuneelle Noémie Goudalille kuvien lavastaminen on osa tekemistä. Hän rakentaa maagisia näkymiään kuin teatterin kulisseja. Kuvakulma-tilan pienoisnäyttelyssä on esillä Tyyne Böökin ja Elsa Sillmanin vuonna 1918 ottamia valokuvia punaisten valtaamasta Helsingistä. Naisista tuli sattumalta sisällissotakuvaajia. Projektitilassa on berliiniläisen Daniela Friebelin valokuvia, joiden aiheena ovat kottaraiset.

Erica Nyholm ja Noémie Goudal Helsingin Valokuvataiteen museossa (siirryt toiseen palveluun) 12.8. asti sekä Tyyne Böök ja Elsa Sillman 18.11. asti ja Daniela Friebel 2.9. asti.

3

J. A. Juvani: Definition of Drag Lipstick (2018).
J. A. Juvani: Definition of Drag Lipstick (2018).J.A. Juvani

Vuoden nuori taiteilija sekoittaa glitteriä paskaan

Kun J.A. Juvani sai viime syyskuussa Vuoden nuori taiteilija -tittelin, hän kertoi kokevansa olennaiseksi laittaa aiheensa törmäyskurssille, “sekoittaa glitteriä paskaan.” Ja sitä hän tekee myös palkintonäyttelyssään: luo paradokseja, rikkoo sääntöjä ja ylittää rajoja. Juvanin aiheita ovat muun muassa seksuaalisuus, queer-identiteetti, kuolema, himo ja kehonkuva. Videoissaan, valokuvissaan ja veistoksissaan hän laittaa itsensä likoon, näyttää makkaransa ja selluliittinsa – kaikella rakkaudella. Sen hän on antanut myös näyttelynsä nimeksi, With all my Love. Juvani rikkoo tabuja huumorilla.

J. A. Juvani: With All my Love Tampereen taidemuseoss (siirryt toiseen palveluun)a 19.8. asti.

4

Yksityiskohta Kalle Lampelan Galina Spoludennaja -nimisestä piirustuksesta vuodelta 2016.
Yksityiskohta Kalle Lampelan Galina Spoludennaja -nimisestä piirustuksesta vuodelta 2016.Rovaniemen taidemuseo

Rovaniemen näyttelyissä vedetään viivaa

Nykypiirustus on Rovaniemen taidemuseon kesänäyttelyn teema. Sitä lähestytään oman kokoelman teosten kautta sekä lappilaisen Kalle Lampelan ja norjalaisen Patrik Husen töiden kautta. Päänäyttely esittelee noin 50 piirustusta sekä muutaman viivan voimaan luottavan veistoksen. Viiva rajaa ja reunustaa, se on kuin taiteilijan sormenjälki. Päänäyttelyssä on esillä muun muassa Kuutti Lavosta, Leena Luostarista ja Stiina Saaristoa. He ovat kaikki tekijöitä, joiden viiva on persoonallinen ja tunnistettava. Kalle Lampela on omassa erillisessä näyttelyssään yrittänyt tavoittaa sitä onnellisen elämän utopiaa, jota entisen itäblokin propagandajulkaisuissa aikoinaan tuotettiin. Norjalainen Patrik Huse puolestaan piirtää näyttelyssään herkkää viivaa, josta syntyy lähes abstrakteja, utuisia maisemia.

Viivaa! Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta Rovaniemen taidemuseossa (siirryt toiseen palveluun) 7.10. asti.

Patrick Huse: Hienovarainen viiva Rovaniemen taidemuseossa 9.9. asti.

Kalle Lampela: Kauniin elämän utopia Rovaniemen taidemuseossa 9.9. asti.

5

Olafur Eliasson: International Career Lamp (2007).
Olafur Eliasson: International Career Lamp (2007).NoCo

Pohjoismaiset huiput esillä Hämeenlinnassa

Jos haluat tietää, mitä pohjoismaiset nykytaiteen huiput ajattelevat maailmasta, mene Hämeenlinnaan. Sinne on saatu teoksia salaperäisestä Nordic Contemporary Art Collectionista (NoCo), kokoelmasta, johon kuuluu töitä muun muassa sellaisilta supernimiltä kuin islantilais-tanskalaiselta Olafur Eliassonilta, ruotsalaisilta Danilo Stankovicilta ja Sofia Hulténilta. Kokoelman on kerännyt Malmön taidemuseon entinen johtaja. NoCon omistaa säätiö, jonka rahoitus tulee joukolta anonyymejä raharikkaita. Mukana näyttelyssä on myös kaksi suomalaista tekijää, Ruotsissa asuva Pauliina Pietilä ja turkulainen taiteilijakaksikko IC-98. Kokoelma on perustettu vuonna 2013 ja sen teoksia on esillä vasta toista kertaa.

Noco – pohjoismaista nykytaidetta Hämeenlinnan taidemuseossa (siirryt toiseen palveluun) 16.6.–7.10.

6

Kalle Hamm: Ei toivotut II (2017).
Kalle Hamm: Ei toivotut II (2017).Kalle Hamm

Mäntän kuvataideviikot täyttää neljännesvuosisadan

Mäntän kuvataideviikot täyttää 25 vuotta. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut mukaan 57 taiteilijaa ja antanut nykytaidekatselmukselle nimeksi Kartasto. Näyttelyyn on valittu tekijöitä, jotka antavat avaimet erilaisten maailmojen kartoittamiseen. Mukana ovat muun muassa luonnonvoimia pilke silmäkulmassa mittaileva Antti Laitinen sekä valituskuorosta tunnetuksi tulleet yhteisötaiteilijat Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen. Halmetoja on kutsunut näyttelyyn myös all male panel -ilmiön esiin nostaneen feministitutkija Saara Särmän. Pekilon ensimmäiseen kerrokseen Halmetoja lupaa rakentaa maleksijan paratiisin. Luvassa on painavaa asiaa mutta myös naurua.

Mäntän kuvataideviikot (siirryt toiseen palveluun) Pekilossa, Mäntässä 17.6.–31.8.2.

7

Irrationaaliset voimat, 2018 (Kokoelmasta Flâneurs forever)
Ulla Jokisalon Irrationaaliset voimat (2018) on kokoelmasta Flâneurs forever. Näyttelyyn tulee noin 10 teemoiltaan ja tekniikoiltaan erilaista kokonaisuutta. Kuva on rajattu yksityiskohta.Ulla Jokisalo

Valokuvan uudistaja kuvittelee vapauden

Ulla Jokisalo aloitti 41 vuotta sitten valokuvalla. Matkan varrella taiteilijan paletti laajeni. Ensin hän kuvasi neuloja, saksia ja vaatteita kunnes otti ne työvälineikseen. Helsingin taidemuseo HAM:ssa Jokisalolta nähdään valokuvaa, kollaaseja, kirjontaa sekä esineellisiä teoksia. Taiteilija yhdistelee ihmishahmoja eläinkuvastoon ja kyseenalaistaa ajatuksiamme siitä, mitä ihminen on. Jokisalon innoittajina ovat toimineet muun muassa surrealismi ja eksistentialismi. Suurin osa teoksista on uusia, tänä vuonna syntyneitä. Vanhimmat mukana olevat työt ovat 1980-luvun alusta. Jokisalo työstää kokonaisuutta. Hän luo näyttelyä kuin dramaturgi tarinaa. Uusi kokonaisuus vie pohtimaan vapautta. Edellinen Jokisalon iso näyttely nähtiin Suomessa seitsemän vuotta sitten.

Ulla Jokisalo: Kuvitelmia vapaudesta (siirryt toiseen palveluun) Helsingin taidemuseo HAM:ssa 10.8.–27.1.

8

David Hockneyn teos Portrait of an Artist (1972) oli esillä Lontoossa Tate Britain -museossa, jonne se houkutteli ennätysyleisön 2017.
David Hockneyn teos Portrait of an Artist (1972) oli esillä Lontoossa Tate Britain -museossa, jonne se houkutteli ennätysyleisön 2017.Joe Humphreys, Tate Photograph

Vesi ja kesä, uima-altaat ja David Hockney

Maailmankuuluksi nykytaiteen klassikoksi nousseen David Hockneyn näyttely esittelee sitä, mistä kalifornialaistunut britti on tunnetuin: ikonisia uima-allasteoksia. Mukana on myös kuuluisia kaksoismuotokuvia ja värikylläisiä maisemia, maalauksia, akvarelleja, litografiaa ja piirustuksia. Moni töistä on ollut harvoin esillä. Yhteensä teoksia on noin 50. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Suomessa. Hockney aiheutti ennennäkemättömän yleisöryntäyksen vuosi sitten Lontoossa, jossa häneltä nähtiin retrospektiivinen näyttely Tate Britain -museossa. Yksi kritiikeistä summasi (siirryt toiseen palveluun) oivasti, mistä Hockneyssä on kyse: “60 vuotta seksiä, aurinkoa ja seismisiä shokkeja”. Rohkea Hockney ikuisti teoksiinsa gay-miehiä jo 1960-luvulla, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos Englannissa.

David Hockney Helsingin taidehallissa (siirryt toiseen palveluun) 18.8.–18.11.

9

Salmelan kesänäyttelyssä on esillä Kimmo Schroderusta (edessä) ja Juhani Linnovaaraa (taustalla).
Salmelan kesänäyttelyssä oli kesällä 2018 esillä Kimmo Schroderuksen (edessä) ja Juhani Linnovaaran (taustalla) teoksia.Jenni Höök

Muista myös perinteinen nelikko

Perinteisiä kesänäyttelyitä rakastavat käyvät katsomassa Purnun, Haihatuksen, Naivistit Iittalassa ja taidekeskus Salmelan näyttelyt. Oriveden Purnussa luotetaan toistoon. 12 taiteilijaa tutkii oppimista, arkirutiineja ja maailman kiertokulkua. Joukossa ovat muun muassa Radoslaw Gryta, kaksikko Grönlund-Nisunen, Tuula Lehtinen ja Miikka Vaskola. Joutsassa järjestettävän Haihatuksen näyttely on nimeltään Tiloissa. 26:n taiteilijan katsausta on ollut kuratoimassa hätkähdyttävistä tekstiiliveistoksista tuttu Pauliina Turakka-Purhonen. Iittalan naivistit täyttää 30 vuotta. Juhlanäyttely esittelee noin 50 taiteilijaa, joista iso osa on itseoppineita. Pitkän linjan naivisteista mukana ovat muun muassa naantalilainen maalari Pentti Koivikko ja kuhmoislainen kuvanveistäjä Eino Viikilä. Mäntyharjun taidekeskus Salmelassa on esillä töitä pariltakymmeneltä taiteilijalta, kuten Juhani Linnovaaralta, Marika Mäkelältä ja Kimmo Schroderukselta.

Naivismin juhlaa (siirryt toiseen palveluun) -näyttely Iittalassa 19.8. asti.

Taidekeskus Salmelan (siirryt toiseen palveluun) näyttelyt 12.8. asti.

Tiloissa (siirryt toiseen palveluun) Haihatuksen kesänäyttely Joutsassa 17.8. asti.

Toisto (siirryt toiseen palveluun) Purnun kesänäyttely Orivedellä 17.6.–12.8.

Juttua korjattu 18.6. klo 6.50. Mäntän kuvataideviikoilla on taiteilijoita 57, ei 56 kuten jutussa aiemmin kerrottiin.