1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä ei nosta syytettä Lohjan kuolonkolarista

Syyttäjän mukaan oikeudenkäynti ja rangaistus olisivat kohtuuttomia koettelemuksia autonkuljettajalle.

liikenneonnettomuudet
Valtatiellä 25 Lohjan kohdalla sattuneessa onnettomuudessa kuoli kaksi pikkulasta.
Valtatiellä 25 Lohjan Braskintien ja Ravitien välisellä osuudella sattui 17.1.2018 kuolonkolari, jossa menehtyi kaksi pikkulasta.Paula Tiainen / Yle

Perheenisä ei saa syytteitä liikenneonnettomuudesta, jossa kuolivat hänen kaksi lastaan. Syyttäjän mukaan oikeudenkäyntiä ja rangaistusta on tapauksessa pidettävä kohtuuttomina ja tarkoituksettomina. Turma sattui Lohjalla tammikuussa.

Perheenisän ajama auto ajautui väärälle kaistalle ja törmäsi vastaan tulleeseen henkilöautoon. Turmassa kuolivat perheen 1- ja 3-vuotiaat lapset, jotka olivat takapenkillä turvaistuimissa.

Lasten kuolinsyy oli niskavamma. Myös isä ja toisessa autossa ollut nainen loukkaantuivat. Keliolosuhteet olivat tapahtuma-aikaan poikkeuksellisen vaikeat ja tie erittäin liukas.

Syyttäjän mukaan on todennäköisiä syitä sen tueksi, että isä laiminlöi tilanteessa velvollisuutensa sovittaa auton nopeus olosuhteisiin sopivaksi.Tämän takia perheen auto lähti luisumaan omalta ajokaistaltaan vastaan tulevan liikenteen kaistalle. Tutkinnassa isä kertoi, että oli lähtenyt kiihdyttämään nelosvaihteella paikassa, jossa nopeusrajoitus vaihtui 80 kilometriin tunnissa.

– Hän tunsi kertomansa mukaan, että joku olisi nostanut auton oikeaa etupyörää ylöspäin. Auto oli heilahtanut ja korjaavan ohjausliikkeen jälkeen auto lähti puskemaan vasemmalle vastaantulijoiden kaistalle, syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksestä selviää.

Kihlakunnansyyttäjän Tapio Mäkisen mukaan on selvää, että isän huolimattomuudesta aiheutui inhimillisesti ottaen erittäin järkyttävät seuraamukset lasten vanhemmille.

– Heidän kaksi yhteistä lastaan on kuollut onnettomuudessa. Tämä seuraus ja huolimattomuuden aste huomioiden oikeudenkäyntiä ja rangaistusta on pidettävä tarkoituksettomina, Mäkinen arvioi.

Myöskään toisessa autossa ollut nainen ei ole vaatinut asiassa rangaistusta.

– Kenenkään asianosaisen yksityinen etu ei vaadi syytteen ajamista, koska asiaan liittyvät korvauskysymykset joka tapauksessa ratkaistaan liikennevakuutuslain säätämällä tavalla mahdollisen oikeudenkäynnin ulkopuolella. Näin ollen tärkeä yleinen etu tai yksityinen etu ei vaadi syytteen ajamista.

Lue seuraavaksi