1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kosteikot

Vapo myy entisiä turvesoita – kosteikkoja kaupan myös Lapissa

Kosteikoita myydään huutokaupalla reilun kahden viikon ajan.

Myyntiin tulee 72 hehtaaria Suksiaavan kosteikkoa Rovaniemen Hirvaalla. Kuva: Kari Väisänen / Vapo Oy

Vapo myy yhteensä noin 750 hehtaaria rakennettua kosteikkoa eri puolilla Suomea. Ensi kertaa entisiä turvesoita on kaupan myös Lapissa. Huutokaupalla myydään 72 hehtaarin suuruinen Suksiaavan kosteikko Rovaniemen Hirvaalla ja 61 hehtaarin Leväjänkkä Torniossa Palovaaran alueella.

Kumpaankaan kohteeseen ei oltu tehty tarjouksia keskiviikkoon puoleenpäivään mennessä. Suksiaavan lähtöhinta on 25 000 euroa ja Leväjänkän 19 000 euroa.

Myyntiin tulee myös 61 hehtaarin suuruinen Leväjänkkä-kosteikko Torniossa Palovaaran alueella. Kuva: Kari Väisänen / Vapo Oy

Joitakin kosteikoiksi muuttuneita turvesoita on aiemmin myyty vesilintumetsästäjille ja lintuharrastajille muualla Suomessa. Niistä kaksi on tällä hetkellä luonnonsuojelualueita. Myyntihinnat ovat vaihdelleet 500 - 1000 euron välillä hehtaarilta.

Osalla kosteikoista on valmiina lintutorneja, laavuja, nuotiopaikkoja ja parkkialueita, mutta Suksiaavalla tai Leväjänkällä ei ole mitään tällaisia rakenteita.

Vapo Oy:n maankäytöstä vastaava päällikkö Antti Ala-Fossi kertoo, että Lapista on tulossa lähipäivinä myyntiin myös muita suoalueita.