Ympäristökeskus: Sinilevää tulossa tänä kesänä merialueille aiempaa vähemmän – "Tilanne on menossa parempaan suuntaan"

Levää voi ilmestyä parisen viikkoa normaalia aiemmin. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

levät
Sinilevälauttoja Suomenlahdella Hangon lounaispuolella. Kuva on otettu 25. heinäkuuta 2016.
Sinilevälauttoja Hangon lounaispuolella heinäkuussa 2016.Rajavartiolaitos

Suomen merialueille tulee tänä kesänä viime vuosia vähemmän sinilevää, arvioi Suomen ympäristökeskus. Levien kasvua hillitsee ravinteiden vähentyminen, koska parin viime vuoden aikana tullut suolapulssi on heikentynyt.

– Etelärannikolla ja Suomenlahden ulapalla oli paljon ravinteita. Tämä johtui pelkästään siitä, että meille tuli suolavesipulssi, joka työnsi ravinnerikasta vettä tänne pohjoiseen, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Harri Kuosa.

Nyt tilanne on muuttunut normaaliksi. Kuosan mukaan lämmin kesäkään ei välttämättä tuota suurta leväongelmaa. Lämmön seurauksena levien kasvu ja kukinta tosin on nopeaa ja massaa syntyy paljon mutta levät ovat pinnassa, joten ne vain ovat paremmin näkyvissä, Kuosa sanoo.

Lämmin toukokuu saattaa aiheuttaa tänä kesänä kukintoja normaalia aiemmin. Yleensä sinilevähavainnot tehdään juhannuksen tienoilla.

Ympäristökeskus arvioi, että runsaimmin sinilevää voi tulla läntiselle ja keskiselle Suomenlahdelle. Sen sijaan Pohjanlahti, Selkämeri ja Perämeri pysyvät suhteellisen puhtaina.

– Se johtuu siitä, että ravinteikas syvävesi ei tunkeudu Ahvenanmaan pohjoispuolelle. Ne ovat vähän kuin turvassa.

Lisäksi Perämerellä on vähemmän fosforia kuin Suomenlahdella tai Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Fosforin lisäksi typpi ruokkii levien kasvua.

Suunta on oikea

Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Harri Kuosa on tyytyväinen nykyiseen kehitykseen.

– Tilanne on menossa parempaan suuntaan. Sitä hidastavat etenkin sisäiset fosforivarannot mutta olen tyytyväinen.

Kuosan mukaan muun muassa Suomenlahden tila on parantunut.

Tänä vuonna Suomen ympäristökeskuksella oli käytössään normaalia vähemmän ravinnetietoja tutkimusalus Arandan peruskorjauksen vuoksi. Tietoja kerättiin Merivartioston, kauppalaivojen sekä Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen laitoksen ja Uumajan yliopiston avulla.

Sinileväinen vesi ei sovellu pesu- eikä löylyvedeksi, eikä varsinkaan juotavaksi. Uimista runsasleväisissä vesissä kannattaa välttää. Sinilevästä voi seurata kutinaa, kirvelyä, muita iho-oireita ja oksentelua.

Useimmat sinilevälajit ovat myrkyllisiä. Tarvittaessa oireisiin voi käyttää särky- tai kuumelääkettä.

Oheisella videolla opastetaan, kuinka voit helposti tehdä itse levätestin.

Sinileviä piisaa vesistöissä – Näin teet helpon sinilevätestin

Lue myös: Helleaallon haittapuoli: Sinilevää tulossa rannoille jo kesäkuun alkupuolella – "pari viikkoa etujassa normaalista"