1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Sote-kulujen kasvu puristettiin kunnissa kuriin – Kainuussa palvelujen järjestäminen kalleinta

Osa kaupungeista ja kunnista alitti hallituksen sote-uudistukselle asettaman menokaton. Parhaiten onnistuttiin Uudellamaalla.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suurten kaupunkien ja keskisuurten kuntien terveydenhuollon menot nousivat Kuntaliiton vertailun mukaan vuonna 2017 vain hieman.

Vertailussa mukana olleessa kymmenessä suuressa kaupungissa terveydenhuollon kustannukset olivat keskimäärin noin 2 300 euroa asukasta kohden. Luvuissa on terveysmenojen lisäksi mukana iäkkäiden kotipalvelun ja ympärivuorokautisen hoidon kustannuksia.

Keskisuurten kuntien lukuihin laskettiin terveydenhuollon menojen lisäksi myös sosiaalitoimen menot. Kustannukset olivat keskimäärin 3 450 euroa asukasta kohden.

Suurista kaupungeista Oulun kulut suurimmat

Vertailussa mukana olleet Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa järjestivät terveydenhuollon palvelut noin 2,2 miljoonalle ihmiselle yhteensä 5 miljardilla eurolla.

Kustannukset asukasta kohden olivat suurimmat Oulussa, jossa käytettiin runsaat 2 490 euroa asukasta kohden ja pienimmät Vantaalla, noin 2 150 euroa asukasta kohden.

Kustannusten nousu jäi keskimäärin 1,6 prosenttiin. Sitä hillitsi kaupunkien tarkka taloudenpito ja laitospalvelujen vähentäminen.

Keskisuurissa Kainuu käytti eniten rahaa

Vertailussa mukana olleet keskisuuret kaupungit ja kunnat käyttivät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen 2,1 miljardia euroa. Ne vastasivat noin 620 000 ihmisen palveluista.

Keskisuurten vertailussa oli mukana 16 palvelujen järjestäjää: Järvenpää, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kotka, Lohja, Loviisa, Mustijoen perusturva, Porvoo, Rauma, Rovaniemi, perusturvaliikelaitos Saarikka, Salo, Sipoo ja Tuusula.

Kainuun 3 850 euron menot asukasta kohden olivat suurimmat ja Kauniaisten noin 3 010 euroa alhaisimmat.

Kustannusten kasvua jarrutti perustoimeetulotuen maksatuksen siirtyminen Kelalle ja niiden keskimääräinen nousu jäi 1,4 prosenttiin.

Jos kaikkia Kuntaliiton vertailussa mukana olleita kuntia, kuntayhtymiä ja kaupunkeja vertaillaan pelkkien terveydenhuollon kulujen perusteella, ovat Kainuun noin 2 850 euron kulut asukasta kohden suurimmat ja Kauniaisten 2 165 euron kulut pienimmät.

Osa saavutti hallituksen tavoitteen

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteena on pitää sote-menojen vuotuinen kasvu alle 0,9 prosentissa. Parhaiten kustannuksia saatiin kuriin Uudellamaalla.

Vertailussa mukana olleista keskisuurista kunnista perusturvaliikelaitos Saarikka, Kotkan, Rovaniemen, Salon, Porvoon, Keravan ja Kauniaisten kaupungit sekä Tuusulan ja Sipoon kunnat alittivat menokaton.

Suurista kaupungeista Porin, Helsingin, Oulun, Kouvolan, Turun, ja Vantaan kaupunkien terveydenhuollon kustannukset alittivat menokaton tai pysyivät sen tuntumassa.