Suomen suurimmassa vientisatamassa isketään ennätyksiä liukuhihnalta – alkuvuoden liikenne oli vilkkaampaa kuin muissa satamissa koskaan

HaminaKotkan sataman kautta kulki toukokuussa 1,7 miljoonaa tonnia tavaraa.

Kotimaa
Mussalon satama.
Petri Lassheikki / Yle

Suomen suurimmassa vientisatamassa voidaan taas riemuita uudesta ennätyksestä. Toukokuu oli nimittäin HaminaKotkan satamassa kaikkien aikojen vilkkain kuukausi. Tavaraa kulki sataman kautta lähes 1,7 miljoonaa tonnia.

Alkuvuoden eli tammi-toukokuun aikana satamassa käsiteltiin yhteensä seitsemän miljoonaa tonnia tavaraa, joka on enemmän kuin koskaan Suomen yleisissä satamissa viiden kuukauden aikana. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden liikenne kasvoi lähes 20 prosenttia.

Viennissä kasvua oli kymmenen prosenttia, ja eniten kasvoivat kuivabulkin ja kappaletavaran laivaukset. Kauttakulkuliikenne eli transito kasvoi kolmanneksella. Transitoliikenteessa näkyi varsinkin lannoitekuljetusten voimakas kasvu.

Suomen talouden ja viennin elpyminen näkyy juuri satamaliikenteessä. Viime vuonna tavaraa kulki lähes kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan odotukset ovat korkealla myös jatkon suhteen.

– Asiakkailta saatujen viestien perusteella liikenteen voi odottaa jatkuvan erittäin vahvana. Erityisesti Itämeren kaasuputkikuljetukset ja Kazakstaniin menevät moduulit tulevat työllistämään, sanoo Naski.

Nordstream2 -kaasuputkea pinnoitetaan Mussalon satamassa. Heinäkuussa alkavat puolestaan jättimäisten moduulien kuljetukset Kazakstanin öljykentille.