1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merimetsojen hävittäminen

Vanajavedellä tuhottu seitsemän merimetson pesää – pesintä oli ensimmäinen sisämaassa

Valkeakoskella tuhotuissa pesissä oli yhteensä parisenkymmentä munaa.

Kuvituskuva Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Poliisi tutkii Valkeakoskella Vanajavedellä tehtyä luonnonsuojelurikosta. Tuhotyö on tapahtunut toukokuun viimeisen viikon aikana Vanajanselällä sijaitsevalla saarella.

Alueella lintuja laskevan rengastajan mukaan merimetson pesiä oli toukokuussa yhteensä seitsemän, joissa viidessä oli munia. Lintuharrastaja Jouko Astor havaitsi pesien tuhoamisen 2. kesäkuuta ja teki asiasta rikosilmoituksen poliisille.

– Pesämaljat ja munat oli hävitetty, samoin osa risupohjista, Astor kertoo.

– Enhän minäkään kauhean iloinen sisämaan pesinnöistä ole, mutta näin ei pitäisi toimia. Pesien tuhoaminen on rikos.

Pesät olivat Vanajanselällä sijaitsevan Kantturin saaren lähistöllä, puustottomalla kallioluodolla. Astorin arvion mukaan pesissä oli yhteensä parisenkymmentä munaa.

Aiemmat pesät jääneet munattomiksi

Suomen ympäristökeskuksen mukaan merimetso ei ole aiemmin pesinyt sisämaassa. Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos sanoo, että yrityksiä on ollut.

– Vanajavedellä oli muutama vuosi sitten pesintäyritys, mutta se tuhottiin saman tien, Mikkola-Roos sanoo.

Nyt tuhottu pesintä oli siis tiettävästi ensimmäinen sisämaassa. Mikkola-Roosin mukaan Vanajavesi on vanhastaan ollut merimetsojen levähdyspaikka niiden muuttomatkalla pohjoisille merialueille.

Myös Mallasvedellä on tavattu jopa usean sadan linnun parvia, mutta ne ovat olleet kesää viettäviä nuoria yksilöitä, jotka eivät ole pesineet alueella. Lisäksi Lahden Vesijärvellä on ollut aiemmin merimetson pesiä, mutta ne ovat olleet tyhjiä.

Poliisi toivoo vihjeitä

Poliisi tutkii pesien tuhoamista luonnonsuojelurikoksena. Poliisi kaipaa asiassa yleisön apua. Havainnot ja tiedot 20.5. ja 2.6. välisenä aikana tapahtuneesta teosta voi ilmoittaa poliisille puhelimitse numeroon 0295 445 877 tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Merimetso on rauhoitettu ympäri vuoden. Pelkästään sen pesimärauhan häiritseminen on luonnonsuojelurikos.

Merimetso hävisi vainon seurauksena Itämeren pesimälajistosta 1900-luvun alussa. Suomessa laji alkoi pesiä uudelleen vuonna 1996. Sen voimakas leviäminen ja pesimäluotojen likaantuminen ovat saaneet monet pitämään lajia epätoivottuna.

Vanajaveden pesinnän tuhoamisesta kertoi ensin Valkeakosken Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: "Se on pojat viimeinen kevät nyt, sillä tuonen risti istui kivellä – tämä on tarina siitä, kuinka merimetsosta tuli Suomen vihatuin lintu

Asiantuntijat erimielisiä – muuttaako merimetso sisämaan järville?

Juttua korjattu 7.6. kello 10.29: Pesintää ei katsota onnistuneeksi, koska poikaset eivät kuoriutuneet.