Hyppää sisältöön

Eivätkö rahat riitä kesällä? Yle kokosi 10 vinkkiä, miten pidät menot kurissa lomalla ja mistä voit säästää

Tee kesälomaa varten budjetti ja pidä siitä kiinni, etenkin jos rahaa on käytettävissä niukasti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomalaiset kotitaloudet aikovat tänä vuonna käyttää rahaa kesälomaan keskimäärin 1 300 euroa. Olitpa varannut lomaasi tätä Nordean kyselyn keskiarvoa pienemmän tai suuremman summan, niin menot pysyvät paremmin kurissa, jos teet lomailua varten oman budjetin.

Kirjaa ylös, mihin asioihin lomalla kuluu rahaa ja, miten aiot maksaa nämä menot. Näin rahasi riittävät todennäköisemmin elämiseen vielä loman jälkeenkin. Jos rahaa kului suunniteltua enemmän ja käytit luottokorttia lomabudjetin paikkailuun, voit käydä jälkikäteen läpi, missä kohtaa budjetti petti.

10 vinkkiä, miten pysyt kesälomabudjetissasi

1. Listaa, paljonko lomalla eri asioihin kuluu rahaa.

Arvioi, kuinka paljon menee rahaa ulkomaan- tai kotimaanmatkoihin. Paljonko maksavat risteilyt, lentoliput, junaliput, auton bensat, majoittuminen hotelliin, leirintäalueelle tai vuokramökkiin, ruokailu ravintoloissa, matkavakuutukset sekä uusimista kaipaavat lomavarusteet, kuten matkalaukut ja makuupussit.

Iso menoerä ovat myös pääsyliput huvipuistoihin, festareille ja konsertteihin Mitä vähemmän sinulla on rahaa käytössäsi, sitä tarkemmin lomamenot kannattaa kirjata ylös etukäteen. Suurimpien lomakulujen lisäksi myös pieniin kuluihin, kuten virvokkeisiin ja jäätelöihin, on hyvä varata rahaa budjetissa.

2. Laske, minkä verran rahaa sinulla on käytettävissä lomalla.

Paljonko rahaa olet säästänyt lomaa varten, kuinka suuren osan loma-ajan palkasta ja mahdollisista lomarahoista käytät lomamenoihin ja, kuinka paljon aiot käyttää luottokorttia lomalla.

Jos tiedät, että pystyt maksamaan luottokorttivelat loman jälkeen, voit näin jaksottaa lomamenoja pidemmälle ajalle. Mitä vähemmän väljyyttä lomabudjetissa on, sitä harkitummin luottokorttia kannattaa käyttää. Voit myös avata uuden tilin, jolle siirrät rahaa sen verran kuin sinulla on lomalla varaa kuluttaa.

3. Seuraa loman aikana, miten paljon lomabudjetista on jäljellä.

Jos pelkäät rahojen riittävyyttä, voit jo etukäteen päättää, paljonko rahaa kullakin lomaviikolla voit käyttää. Näin rahaa on varmasti käytössä vielä loman loppupuolellakin.

Viimeistään loman puolivälissä voit katsoa, miten lomabudjetti on siihen asti pitänyt. Jos rahaa on mennyt suunniteltua enemmän, voit vielä vaikuttaa loppuloman rahankäyttöön. Voit jättää jotain suunniteltua tekemättä tai tehdä sen edullisemmin.

4. Pistä yllättäviä menoja varten rahaa syrjään, jos sinulla vain on varaa.

Pesukone voi hajota tai silmälasit mennä rikki lomallakin. Jos on vararahasto, niin tällaiset ikävät yllätykset eivät syö lomailuun varattuja rahoja.

5. Keskustele perheen kanssa avoimesti ennen lomaa, paljonko rahaa kesälomaa varten on varattu.

Näin voitte välttyä turhilta riidoilta lomalla. Jos aiotte käyttää luottokorttia lomamenoihin, niin miettikää yhdessä, mistä olette valmiita loman jälkeen tinkimään, että luottokorttivelat saadaan maksettua.

6. Mieti etukäteen, missä asioissa voit säästää.

Lomalla ei tarvitse joka päivä käyttää rahaa yhtä paljon. Kun osaksi lomaa keksii edullisempaa tekemistä, niin välillä on varaa käydä syömässä hyvässä ravintolassa tai lähteä huvipuistoon ja lomamatkalla ei tarvitse pihistellä kaikesta.

7. Syö vähemmän ulkona.

Ruokaan menee lomalla helposti rahaa arkea enemmän, kun esimerkiksi ilmaiset kouluateriat jäävät pois. Ruokamenot voit pitää aisoissa laittamalla useammin ruokaa itse ja käymällä harvemmin ravintoloissa. Huvipuistoreissulla säästät helposti, kun otat mukaan omat eväät ja vesipullot.

8. Shoppaile harkitusti.

Mieti kesän alennusmyynneissä, ostatko esimerkiksi uusia kesävaatteita vain, koska niitä saa halvemmalla. Matkoilla voit päättää jo etukäteen, paljonko varaat rahaa omiin ostoksiin ja tuliaisiin.

9. Varaa matkaliput ajoissa ja vertaile majoituksen hintoja, jos lähdet lomamatkalle.

Voit säästää matkoissa hankkimalla lento- ja junaliput aikaisemmin sekä vertailemalla hotellihintoja. Tai voit päätyä edullisempiin majoitusvaihtoehtoihin, kuten Airbnb ja leirintäalueet. Myös käynti huvipuistossa tulee edullisemmaksi, jos olet hankkinut rannekkeet hyvissä ajoin etukäteen.

10. Muista, mitä kaikkea voi tehdä ilmaiseksi.

Voit käydä uimarannalla uimassa, lainata kirjoja, musiikkia sekä elokuvia kirjastosta ja liikkua luonnossa. Jos vietät lomaa kotona tai mökillä, hyödynnä paikkakunnan ja lähiseutujen ilmaiset nähtävyydet sekä kesätapahtumat, esimerkiksi ilmaiskonsertit.

Juttua varten on haastateltu Marttaliiton neuvonnan johtajaa Teija Jerkkua ja Nordean yksityistalouden ekonomistia Olli Kärkkäistä.