1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori Jazz

Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan homokommentit aiheuttivat kohun: Kiistää rinnastaneensa homot ja huumeidenkäyttäjät

Pori Jazzin uusi toimitusjohtaja valittiin viime viikolla. Vuonna 2011 hän puolusti nuorille suunnattua kampanjaa, jonka mukaan homoudesta voi parantua. Kristillisdemokraattien Essayah puolustaa puoluevaltuustonsa puheenjohtajaa.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Pori Jazzin uuden toimitusjohtaja Aki Ruotsalan Satakunnan Kansalle antamat homokommentit ihmetyttävät (siirryt toiseen palveluun). Lehti julkaisi keskiviikkona Ruotsalan haastattelun, missä hän antaa ymmärtää muun muassa, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä samalla tavalla kuin huumeista voi päästä irti. Ruotsalan mukaan homoja ei myöskään ole olemassa, ainoastaan homoutta.

Asia nousi esiin, kun lehden kolumnisti Altti Papinsaari kertoi (siirryt toiseen palveluun) Ruotsalan vuonna 2011 julkaistusta mielipidekirjoituksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa käsiteltiin Älä alistu -kampanjaa. Kampanjan keskeisenä ideana oli, että homoseksuaalisuudesta voi parantua. Porilaine-lehdessä Papinsaari kritisoi sitä, että Ruotsala ei halua erottaa kristillistä vakaumustaan arkisesta tekemisestään.

Ruotsala on mukana myös politiikassa, hän on kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Viime viikolla Pori Jazzin johtoon palkattu Ruotsala löydettiin niin sanotulla täsmähaulla, eli hän ei ole itse hakenut tehtävään.

Altti Papinsaari pitää mahdottomana ajatuksena, että Pori Jazzin hallitus on Ruotsalaa palkatessaan tiennyt tämän taustoista.

– Tai jos on tiennyt, niin olen vielä suurempi kysymysmerkki, Papinsaari sanoo.

Pori Jazzin hallitus ei kommentoi

Mainosalan yrittäjänä toimiva Altti Papinsaari pitää Aki Ruotsalan lausuntoja haitallisina erityisesti Pori Jazzin ja Porin kaupungin imagojen takia.

– Ei nykyään voida edustaa näin äärikonservatiivista suuntaa, missä kyseenalaistetaan ja jopa vähätellään seksuaalivähemmistöjä.

Papinsaari sanoo seuraavansa mielenkiinnolla, miten tunnetun jazzfestivaalin sponsorit ja yhteistyökumppanit reagoivat Ruotsalan lausuntoihin. Pori Jazzin yhteistyökumppaneita ovat Radio Aalto, Ilta-Sanomat ja Somersby. Yle ei ole tavoittanut yhteistyökumppaneilta ketään kommentoimaan asiaa.

Yle tavoitti Pori Jazz ry:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkolan työmatkalta Riiasta. Hän ei halunnut kommentoida asiaa, sillä hän ei ole ehtinyt tutustua aiheeseen.

Ruotsala: Virheellistä uutisointia

Pori Jazzin toimitusjohtaja Aki Ruotsala kiistää, että olisi ollut mukana Älä alistu -kampanjassa tai että olisi rinnastanut homoseksuaalisuuden huumeriippuvuuteen.

– En missään tapauksessa ole sitä mieltä. Viittasin siihen, että jos jollain on sellainen kokemus, jota pitää eheytymisenä, niin en voi sitä kyseenalaistaa. Tämä on toimittajan väärinkäsitys, Ruotsala sanoo.

Ruotsala kutsuu Satakunnan Kansan uutisointia virheelliseksi.

– Tuntuu siltä, että yritetään synnyttää uutisankkaa.

"Osallistuin yhteiskunnalliseen keskusteluun"

Älä alistu -kampanja oli Nuotta-median ideoima ja toteuttama, nuorille suunnattu kampanja, jonka mukaan homoseksuaalisuudesta voi parantua kristinuskon avulla. Ruotsala oli tuolloin kristillisdemokraattisten nuorten puheenjohtaja.

– Olin silloin järjestön puheenjohtaja ja puolustin ainoastaan mielipiteenvapautta. Olen siis osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kysymykseen siitä, voiko homoudesta eheytyä, Ruotsalalla ei ole vastausta.

– En osaa sanoa. En tiedä.

Vasta viime viikolla Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valittu Aki Ruotsala uskoo, ettei hänen haastattelullaan ole negatiivista vaikutusta hänen tehtäviinsä jazzfestivaalin johdossa.

– Olen ollut yhteydessä hallituksen puheenjohtajaan. Hänen mukaansa minulla on edelleen hallituksen täysi tuki.

KD:n Essayah ja Räsänen: Täysi tuki Ruotsalalle

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sekä entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen puolustavat valtuustonsa puheenjohtajaa kohun noustua.

Puolueen ex-puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoi keskiviikkona tiedotteessa antavansa "täyden tukensa" Ruotsalalle. Räsänen kertoo olevansa huolestunut siitä, ettei Suomessa ole tilaa kristilliselle vakaumukselle ihmisen elämän arvosta ja miehen ja naisen välisestä avioliitosta.

– Vaikeneminen vain kaventaa tilaa uskonnonvapaudelta. Täysi tuki Akille ja Timolle, Räsänen kirjoittaa viitaten ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanottoihin.

Essayah kommentoi Twitterissä, että on kumma, jos jonkun henkilön subjektiivisesti kokemaan elämänmuutokseen ja siitä kertomiseen ei voi ottaa kantaa. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Iltaleh (siirryt toiseen palveluun)ti.

Juttua päivitetty 6.6. kello 15:20: lisätty tieto Hannu Jaakkolan tavoittamisesta.

Juttua päivitetty 6.6. kello 16:10: lisätty Aki Ruotsalan kommentit.

Juttua korjattu 6.6. kello 17:00 Ruotsala ei ollut lanseeraamassa Älä alistu-kampanjaa, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin. Sen sijaan Ruotsala puolusti kampanjan tekijöitä mielipidekirjoituksessaan.

Juttua päivitetty 6.6. kello 17:51 Lisätty KD:n kannanotot.