1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvit

Koululaisen kasvio voi löytyä Instagramista – viidellä vinkillä pääset jo pitkälle sen kuvaamisessa

Peruskoululaisten kasvion idea on kesällä 2018 yhä perinteinen: yläkouluikäinen nuori menee luontoon, etsii kasvin ja tunnistaa sen. Alusta on tätä päivää. Valtaosa nappaa kuvan ja tekee digiherbaarion vaikkapa Instagramiin.

kasvit
Digikasvio kännykässä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Uusi opetussuunnitelma haluaa, että nuoret oppivat edelleen tunnistamaan kasveja. Ympäristön havainnointi ja ymmärtäminen ovat biologian perustaitoja.

Kouluilla on toteutuksessa paljon liikkumavaraa. Opettaja voi päättää mitä kerätään, miten ja milloin: oppilas voi koostaa perinteisen tai digitaalisen kasvikokoelman tai digitaalisen eliökokoelman. Kesällä 2018 näyttää siltä, että moni yläkoululainen kerää parikymmentä kasvia.

Sähköinen kasvio on nopea ja helppo toteuttaa. Kasvit saavat jäädä rauhassa kasvamaan, niitä ei tarvitse kuivata, eikä nuori joudu pohtimaan jokamiehen oikeuksia – esimerkiksi sammaleiden ja jäkälien keräämiseenhän tarvitaan maanomistajan lupa.

Digitaalisen kasvion teossa kännykällä pääsee pitkälle jo muutamalla vinkillä:

1. Muista valo

Kuvaa kasvi mieluiten aamulla tai illalla. Keskipäivän suora auringonporotus tekee kuvaan helposti kovat varjot. Aamun ja illan valo siivilöityy pehmeämpänä.

2. Irti taustasta

Mustikkamätäs näyttää kuvassa helposti varpujen vihreältä massalta, joka uppoaa vihreään taustaan. Jos opettaja on ohjeistanut laittamaan valkoisen paperin kuvattavan kasvin taakse, tee niin. Jos ei, kuvaa kasvi mahdollisimman läheltä, jolloin tausta sumenee.

3. Älä zoomaa

Kännykkäkuvan laatu voi heiketä zoomatessa. Mene mieluummin puhelimen kanssa mahdollisimman lähelle kasvia. Zoomaamisessa on aina epätarkkuuden riski. Lähelle menemällä kuvaan saa myös syvyyttä.

4. Seuraa ohjeita

Opettajan antamat ohjeet kannattaa lukea huolellisesti, ja tehdä pyydetyt merkinnät, esimerkiksi kasvin ja kuvaajan nimet, kasvupaikka, kuvausaika. Huolellisuus ja siisteys ovat valttia digiherbaariossakin. Jos haluaa biologiassa vuosikymmeniä tehdyn kaltaisen kokoelman, kasvin pitää olla kuvattaessa kukassa. Jos ohjeissa ei vaadita tällaista, kasvin voi kuvata milloin haluaa.

5. Terävyyttä käsittelyllä

Pieni kuvan parantelu ei ole pahasta, kunhan ei mene överiksi. Puhelimien omilla ohjelmilla saa jo riittävän hyvän käsittelyn aikaan. Pienellä muokkaamisella haetaan lähinnä terävyyttä.

Kasviovinkit antoivat vuoden 2018 nuori kuvaaja, ylivieskalainen Paula Tavasti ja biologian ja maantieteen opettajien Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Helena Änäkkälä.

Lue seuraavaksi