1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmailu

Video: Lentäjäveteraanit kiipesivät ketterästi vanhaan koulutuskoneeseen Vampulassa – "Kaikki ilmailun liittyvät muistot ovat rakkaita"

Yhdeksänkymppiset ilmasotaveteraanit pääsivät verestämään muistojaan vanhojen koulutuskoneiden kyydissä.

Lentäjäveteraanit liitelevät vanhalla koulutuskoneella
Lentäjäveteraanit liitelevät vanhalla koulutuskoneella

Tuuli viuhuu voimakkaasti Vampulan lentokentän puissa. Väki on koolla kunnioittamassa veteraanien muistoa.

Tällä kertaa muistellaan erityisesti ilmasotaveteraaneja. Kahdella heistä, Eino Lehtisaarella ja Pentti Vanamolla, on hymy herkässä. Lentokentän omistaja Leevi K. Laitinen on tarjonnut heille mahdollisuuden päästä lentämään vuodelta 1939 peräisin olevalla koulutuskoneella.

Viima-kone on lentokapteeni Esa Passilan silmäterä. Hän on kunnostanut sen kokonaan.

Lentokapteeni Esa Passila ja Viima-kone. Kuva: MInna Rosvall / Yle

Ensimmäisenä koneen luo kirmaa turkulainen Pentti Vanamo. Hetkessä apteekkarina elämäntyönsä tehneen Vanamon puvuntakki on poissa ja ryhdikäs 93-vuotias etsii vihreitä lentohaalareita. Viima liitelee muutamia kertoa lentokentän yli. Sitten se laskeutuu turvallisesti takaisin maahan.

– Tietysti tuuli tuntui jonkin verran, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Kyllä se oli enemmän kuin laineilla menoa, kuvailee Vanamo Lennon jälkeen.

Pentti Vanamo ja Esa Passila lähdössä lennolle. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vanamo on aina valmis lähtemään lennoille.

– Kaikki ilmailuun liittyvät muistot ovat rakkaita. Pikkupojasta lähtien niitä on, kertoo Vanamo.

Pentti Vanamo Kuva: Minna Rosvall / Yle

Koulutuskone oli tuttu

Eino Lehtisaarelle Viima-kone oli tuttu. Hän oli saanut lentokoulutuksen kyseisellä koneella 1940-luvulla.

Lennolla maata katsotaan välillä oikein ja välillä väärin päin.

Eino Lehtisaari

– Monta laskua olen suorittanut tällä koneella. Olen opetellut taitolentoa ja lentämään myös pilvessä, mittareiden avulla. Koulutusajat tulivat mieleen koneessa. Lennolla maata katsotaan välillä oikein ja välillä väärin päin, naurahtaa Lehtisaari.

Esa Passila ja Eino Lehtisaari Kuva: Minna Rosvall / Yle

Huittislaisille tuttu rovasti ei riisu papin tunnuksiaan edes kivutessaan koneeseen. Lentohaalari puetaan hänellekin siviiliasun päälle. 94-vuotias Lehtisaari ei ota todesta yleisön pohdintoja liian kovasta tuulesta. Hän luottaa lentokapteeni Esa Passilaan. Lentokoneet sävähdyttivät jo lapsena.

– Lapsena lentäminen on tuonut väkeviä kokemuksia. Kun Loimaan kauppalan ylle lensi lentokone, se vaikutti ihan häkellyttävän hauskalta, kertoo Lehtisaari.

Vampulan lentokenttä on vilkas

Vampulan lentokentän omistaa kauppaneuvos Leevi K. Laitinen. Hän hankki itselleen lentolupakirjan 20 vuotta sitten. Vuosittain kentältä tehdään useita satoja lentoja. Suomessa on lentopaikat.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivusto mukaan noin 60 virallista valvomatonta lentopaikkaa eli korpilentokenttää tai pienlentokenttää.

Vampulan lentokenttä Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Toisinaan on tullut ultrakevytlentäjiä parvena kesäiltaa viettämään. Täällä on ollut jopa toistakymmentä konetta, kertoo kauppaneuvos Leevi K. Laitinen.

Innostun aina, kun kone nousee ylös ilmaan.

Leevi K. Laitinen

Kauppaneuvos lentää itse vuosittain Joensuuhun huoltamaan konettaan. Matkalla hän ihailee maisemia.

– Innostun aina, kun kone nousee ylös ilmaan. Ajattelen, että on onni syntyä näin kauniissa isänmaassa, pohtii Laitinen.