Oikeus: Espoon polttopulloiskut ravintoloihin olivat kosto – Päätekijä painosti kahta muuta miestä tekemään likaisen työn

Oikeus hylkäsi syytteet murhan yrityksistä: Todennäköisempää, että kukaan ei olisi kuollut.

Polttopulloiskun tekopaikka oli espoolaislähiö Lintuvaara. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Espoon käräjäoikeus tuomitsi jutun päätekijän viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Kaksi muuta tekijää saivat kolmen vuoden rangaistukset.

Kostoa janonnut kolmikymppinen mies painosti kaksi muuta miestä heittämään polttopullot espoolaisravintoloihin viime vuoden kesäkuussa, käräjäoikeus katsoi keskiviikkona antamassaan tuomiossa.

Syyttäjä vaati miehille tuomiota yhdeksästä murhan yrityksestä.

Espoon Lintuvaarassa sijaitsevista ravintoloista toinen tuhoutui iskussa täysin ja toinen kärsi vahinkoja. Ravintoloissa oli iskujen aikaan yhteensä yhdeksän ihmistä, jotka kaikki onnistuivat pakenemaan. Tuhoutuneessa pizzaravintolassa olleet asiakkaat kertoivat, että kuulivat lasin rikkoutuvan ja räjähdysmäisen äänen, jonka jälkeen palo syttyi ja levisi nopeasti.

Yhden asiakkaan takki syttyi tuleen, ja hän joutui kierimään lattialla sammuttaakseen sen. Ravintolat sijaitsivat katutasossa kerrostalon alimmassa kerroksessa. Iskut ajoivat pakosalle myös kerrostalon asukkaat. Talossa oli kaikkiaan 22 asuntoa, joista osaan koitui savu- ja nokivahinkoja.

Oikeuden mukaan törkeä tuhotyö

Vaikka tilanne oli vaarallinen, Espoon käräjäoikeus päätyi hylkäämään murhanyrityssyytteet ja tuomitsi kolmikon sen sijaan törkeästä tuhotyöstä. Lisäksi neljäs mies tuomittiin yllyttämisestä törkeään tuhotyöhön ja autokuskina toiminut nainen avunannosta vahingontekoon.

Oikeuden mukaan jutussa jäi osoittamatta syytettyjen mieltäneen, että ihmisten kuolema olisi tekojen varsin todennäköinen seuraus. Oikeus perusteli arviotaan muun muassa sillä, että ravintoloissa oli hätäpoistumistie ja polttopullot heitettiin sellaisiin kohtiin, joissa ei ollut ihmisiä.

Näin ollen käräjäoikeus tuhotyörikoksen vakavuudesta ja vaarallisuudesta huolimatta katsoo olleen todennäköisempää, että syytteessä kuvatusta menettelystä ei aiheutunut kenenkään kuolemaa.