Kiinalainen juttu – Pekingin olympialaisissa kiinalaiset oppaat puhuvat suomea

Suomen kielen taitajat pääsevät oppaiksi Pekingin talviolympialaisiin 2022. Kiinassa on tilausta myös lastenkirjojen kääntäjille.

korkeakoulut
Taija Hämäläinen opettaa Suomen kieltä Pekingissä. Opiskelijat pelaavat suomalaista mölkkyä.
Kiinalaiset Suomen kielen opiskelijat Pekingissä opiskelevat myös perisuomalaista seurapeliä mölkkyä opettajansa Taija Hämäläisen johdolla.Taija Hämäläinen

Kiina panostaa vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisiin usealla tavalla. Ja voimakkaasti.

Olympialaisiin halutaan myös Suomen kielen osaajia. Pohjoiskiinalainen Hebein yliopisto (Hebei Foreign Studies University) hakee parhaillaan Suomesta opettajia.

Heidän kunnianhimoisena tehtävänään olisi opettaa neljässä vuodessa kymmenet opiskelijat suomen kielen taitajiksi.

Suomen osaajia käytettäisiin muun muassa oppaina Pekingin vuoden 2022 olympialaisissa.

– Toistaiseksi kolme suomalaista on kiinnostunut opetustyöstä meidän yliopistossamme, kertoo Hebein yliopiston dekaani Zhang Andi.

Pekingin yliopistossa (Beijing Foreign Studies University) suomea opettava lehtori Taija Hämäläinen ei suuresti hämmästele Hebein yliopiston tapaa käynnistää kieliopinnot.

– Ei se aivan tavallistakaan ole, että yksi syy suomen kielen opintojen käynnistämisen taustalla on olympialaiset. Asioita tehdään täällä hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Kyllä tänne suureen maahan kielten opiskelua mahtuu, Hämäläinen naurahtaa.

Suomi ei ole ainoa opetettava kieli

Dekaani Zhang Andi muistuttaa, että suomen kieltä ei lähdetä opettamaan Hebeissä pelkästään olympialaisia varten. Hänen mukaansa suomea tarvitaan Kiinan ja Suomen suhteissa monella tasolla.

Suomen kielen lehtori Taija Hämäläinen opettaa suomea kiinalaisille Beijing Foreign Studies Universityssä Pekingissä.
Suomen kielen lehtori Taija Hämäläinen opettaa kiinalaisille suomea Pekingissä.Taija Hämäläinen

– Kielten opettamisen taustalla ovat myös kulttuurilliset tavoitteet. Uskomme, että kielitaito on myös keskiössä, kun puhumme maailmanlaajuisen kaupan kehityksestä, Zhang Andi sanoo.

Hebeissä opetetaan jo nyt 51 eri kieltä. Kielten määrä voi nousta Zhang Andin mukaan jopa 63:een.

– Yliopistossa tullaan opettamaan suomen lisäksi muun muassa islantia, norjaa ja tanskaa, Zhang Andi toteaa.

Hebein yliopistoon on tarkoitus perustaa yksi tai kaksi suomen kielen luokkaa. Opiskelijapaikkoja on tarjolla Zhang Andin mukaan 50–60.

Kiinaan ei kannata lähteä seikkailumielellä

Suomea opetetaan Kiinassa tällä hetkellä Pekingissä ja Tianjinissa. Pekingin vieraiden kielten yliopistossa suomea on opetettu vuodesta 2002, jolloin opetushallitus lähetti ensimmäisen opettajan Suomesta Pekingiin.

Toinen suomea opettava lehtori löytyy Tianjinin yliopistosta (Tianjin Foreign Studies). Suomen kielen opetus käynnistyi Tianjinissa vuonna 2017.

Peking 2022
Kiina panostaa valtavasti tuleviin talviolympialaisiin. Yliopistoissa opetetaan nuorisolle muun muassa useita pohjoismaisia kieliä. Olympialaisissa tarvitaan kielitaitoisia oppaita.EPA

Hebei Foreign Studies Universityn opettajien hakuprosessia opetushallitus ei ole ollut suunnittelemassa.

– Me olemme luvanneet yliopistolle markkinoida hakua, sanoo opetushallituksen vastaava asiantuntija Krista Heikkilä.

Krista Heikkilä uskoo, että Kiinasta kiinnostuneita opettajia löytyy Suomesta, mutta ei kovin paljon.

– Palkkataso on Kiinassa suomalaisittain matala, noin tuhannen euron tuntumassa kuukausittain. Tosin kiinalaisilla yliopistoilla on tapana maksaa esimerkiksi opettajien asunto, Heikkilä kertoo.

Suomi tunnetaan jo nyt Kiinassa kohtalaisen hyvin talvimaana matkailun puolella.

Helena Jauhiainen

Pekingissä sijaitsevan Beijing Foreign Studies University -yliopiston suomen kielen lehtori Taija Hämäläinen toivottaa suomalaiset avosylin tervetulleiksi työskentelemään Kiinaan.

– Kiina on hyvin dynaaminen maa, missä sattuu ja tapahtuu aina. Toisinaan Suomi tuntuu Kiinaan verrattuna tylsältä maalta, Hämäläinen sanoo.

– Toki kulttuurilliset erot ovat vahvat, mutta tuskin kukaan Kiinaan lähtee seikkailemaan tietämättä millaisesta maasta suurin piirtein on kysymys, Hämäläinen toteaa.

Opiskelijat hyvin motivoituneita

Kiinassa ei Hämäläisen mukaan tunneta Suomea tai suomen kieltä hyvin.

– He, jotka kieltä opiskelevat, ovat mukana hyvällä asenteella. Opettaminen Kiinassa on hyvin antoisaa.

Taija Hämäläinen, lehtori Pekingissä.
Suomen kielen lehtori Taija Hämäläinen on opettanut suomea Kiinassa kolmen vuoden ajan.Taija Hämäläinen

Pekingin yliopistossa suomen kieltä opiskelee tällä hetkellä 24 neljännen vuoden opiskelijaa. Ensimmäisen vuoden opiskelijoita on 15.

Opiskelijat työskentelevät Taija Hämäläisen mukaan valmistuttuaan muun muassa tulkkaustehtävissä, ministeriöissä tai kääntäjinä.

– Erityisen paljon Kiinassa kaivataan tällä hetkellä lastenkirjallisuuden kääntäjiä, Hämäläinen toteaa.

Suhteita luodaan urheilun nimissä

Ulkoministeriön Kiinan talous- ja kauppapolitiikan vastuuvirkamies Helena Jauhiainen muistuttaa Kiinan talviurheilutavoitteiden suuruusluokasta. Kielten opetus tavoitteiden joukossa on vain yksi osa kokonaisuutta.

– Kiinalaisilla on tavoitteena saada lähivuosina 300 miljoonaa ihmistä talviurheilun pariin. Muutoksen voi jo aistia Pekingissä ja ympäristössä, sillä hiihtokeskukset nousevat vauhdilla ja rinteitä ja jäähalleja rakennetaan.

– Talviurheilua tuodaan Kiinassa myös osaksi opetusta joissakin kouluissa. Talviurheilun näkyvyys on lisääntynyt myös TV-tarjonnassa.

Suomi on Jauhiaisen mukaan vahvasti mukana rakentamassa Kiinan talviurheilun nousua.

– Suomi tunnetaan jo nyt Kiinassa kohtalaisen hyvin talvimaana matkailun puolella. Me Suomi-toimijat Kiinassa työskentelemme sen eteen, että suomalaisyritykset pääsisivät Kiinan talviurheilumarkkinoille ja tuomme talviurheilua kiinalaisten arkeen.