1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori Jazz

Pori Jazzin hallitus: Vastavalittua toimitusjohtajaa Aki Ruotsalaa ei sittenkään palkata – Ruotsala: "Tärkeintä on Pori Jazzin menestys"

Toimitusjohtajaksi vasta valitun Aki Ruotsalan aiemmat kommentit muun muassa homoudesta eheytymisestä nousivat keskiviikkona ihmetyksen kohteeksi.

Pori Jazz
Aki Ruotsala
A-studion haastattelussa Hannu Jaakkola.

Pori Jazz ry:n hallitus piti keskiviikkoiltana hätäkokouksen, jossa päädyttiin sille kannalle, ettei Aki Ruotsala voi ottaa vastaan toimitusjohtajan tehtävää, häntä saattelevan kohun seurauksena.

Ruotsalan Satakunnan Kansalle antamat homokommentit (siirryt toiseen palveluun)nousivat keskiviikkona julkaistun jutun jälkeen ihmetyksen aiheeksi. Hän antaa ymmärtää jutussa muun muassa, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä samalla tavalla kuin huumeista voi päästä irti.

Ruotsalan oli määrä aloittaa jazzien toimitusjohtajana 1. elokuuta. Nykyinen toimitusjohtaja Janne Nieminen päättää toimitusjohtajan tehtävässä heinäkuun lopussa. Uuden toimitusjohtajan rekrytoinnista tiedotetaan myöhemmin.

Hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola pitää tilannetta valitettavana sekä Pori Jazzin että erityisesti seksuaalisten vähemmistöjen kannalta.

– Pori Jazz irtisanoutuu täysin ja ehdottomasti kaikesta syrjinnästä. Olemme yhdenvertainen ja syrjimätön festivaali. Nämä arvot ovat yhteiset Pori Jazzin hallitukselle ja koko henkilökunnalle. Pyydämme anteeksi kaikilta, joita asia on koskettanut ja loukannut.

Ruotsalaan liitetyt mielipiteet aiheuttivat Jaakkolan mukaan jazzien julkisuuskuvaan lommon.

– Tämänkaltaiset päätökset eivät ole helppoja, mutta ei sille ollut vaihtoehtoakaan tämänkaltaisessa kulttuuriorganisaatiossa. Mikäli häneen nyt liitetyt mielipiteet olisivat olleet tiedossamme, emme tietenkään olisi valinnassa tähän päätyneet, Jaakkola toteaa.

Ruotsala: "Tärkeämpi kuin yksikään työpaikka on Pori Jazz"

Yle Uutiset ei tavoittanut Aki Ruotsalaa kommentoimaan asiaa. Ruotsala kuitenkin lähestyi mediaa tiedotteella puoli yhdeksän aikaan keskiviikkoillasta.

– Tärkeämpi kuin yksikään yksittäinen työpaikka on Pori Jazz, jossa sekä artisteilla että yleisöllä on hauskaa. Syrjimättömyyden hengessä, Ruotsala toteaa.

Ruotsala vakuuttaa suhtautuvansa kaikkiin tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

– Huomisesta alkaen olen vapaa arvioimaan tapahtunutta ja etsimään uusia haasteita.

Pori Jazz järjestetään 53. kertaa 14.–22. heinäkuuta.

Juttua päivitetty klo 20.30: Lisätty Aki Ruotsalan kommentit ja otsikkoa päivitetty.

Korj. 6.6. klo 22.35: Kuvatekstissä luki virheellisesti, että Ruotsalaa oli haastateltu A-studiossa. Haasteltava oli Jaakkola.

Lue lisää:

Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan homokommentit aiheuttivat kohun: Kiistää rinnastaneensa homot ja huumeidenkäyttäjät

Lue seuraavaksi