Herätys: SDP suosituin puoluekannatusmittauksessa, muoviroska askarruttaa lapsia, sää jatkuu koleana

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Antti Rinne ja Timo Harakka
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne julkisti puolueensa vero-ohjelman Helsingissä toukokuussa. Vasemmalla Timo Harakka.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ylen puoluekannatusmittaus: Kokoomuksen alamäki jatkuu, SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi

Ylen puoluekannatusmittauksessa kolmen suurimman puolueen taistelu kärkipaikasta kiristyy. Kokoomuksen kannatus on laskenut ja SDP on noussut jälleen suosituimmaksi puolueeksi. Kolmantena perässä tulevan keskustankaan tilanne ei näytä enää niin pahalta kuin vielä joitain kuukausia sitten.

Lasten saduista löytyi valtavat määrät muovia

Britanniassa kirjoituskilpailun teksteillä tehty sana-analyysi on paljastanut muoviroskan kavaluuden nousseen osaksi lasten sepittämiä tarinoita. Suomessakin ympäristöhuolet ovat tuttu elementti lasten kertomuksissa: vanha tammi kutsuu apureikseen eläimet ja lapset.

LApsen käsi muovipalloje keskellä pallomeressä.
Rungroj Yongrit / EPA

Espanja on saanut naisenemmistöisen hallituksen

Espanjan uusi sosialistipääministeri Pedro Sanchez on julkistanut maan uuden hallituksen. EU-myönteisessä hallituksessa on pääministerin lisäksi 11 naista ja kuusi miestä. 46-vuotias Sanchez syrjäytti konservatiivisen pääministerin Mariano Rajoyn viime viikolla, kun istuneen pääministerin hallitus hävisi luottamuslauseäänestyksen.

Putin lupaa tänään televisiossa pikkukyliin tieremontteja ja höykyttää kuvernöörejä

Minne matkustaisitte aikakoneella? Miksi kotikylän teitä ei korjata? Aiotteko naimisiin? Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa tänään kansalaisten kysymyksiin tuntikausia kestävässä ja suorana lähetettävässä ohjelmassa. Tutkija Jussi Lassilan mukaan ohjelma tuo mieleen anomuskirjeet, joita köyhä kansa lähetti tsaareille.

Vladimir Putin Suora linja -ohjelman studiossa Moskovassa.
Alexei Druzhinin / EPA

Kolea sää jatkuu ja sateita tulee monin paikoin

Sää jatkuu torstaina koleana ja paikoin tulee sateita. Vettä sataa päivällä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Etelässä on poutaista ja samoin suuressa osassa Lappia. Etelässä länsituuli voimistuu puuskissa jopa kovaksi. Tuulesta on voimassa varoituksia (siirryt toiseen palveluun). Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Torstain sääennuste.
Yle Sää