Trumpin juristi sanoo, että Pohjois-Korean Kim aneli huipputapaamisen järjestämistä "kontallaan"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehti perua tapaamisen toukokuussa. Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaavat ensi tiistaina Singaporessa.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Rudy Giuliani
Donald Trumpin juristi Rudy Giuliani.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin juristi Rudy Giuliani sanoo, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un "aneli huipputapaamisen järjestämistä kontallaan" sen jälkeen, kun Trump oli perunut kokouksen.

Lehdistötilaisuudessa Israelissa puhuneen Giulianin mukaan Trumpin tiukka linja pakotti Pjongjangin nöyrtymään. Trump perui huipputapaamisen toukokuussa ja syytti tuolloin Pohjois-Koreaa vihamielisyydestä.

Giulianin mukaan kysymys oli Pohjois-Korean uhittelusta ydinsodalla. Asiasta kirjoittaa muun muassa The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan Giuliani sanoi, että kokouksen perumisen syynä oli myös se, että Pohjois-Korean korkea-arvoinen virkamies oli loukannut Trumpin hallinnon edustajaa.

Uutistoimisto AP kirjoittaa, että Giulianin mukaan loukatut olivat varapresidentti Mike Pence ja turvallisuusneuvonantaja John Bolton.

Giulianin tulkinnan mukaan perumisen jälkeen Kim Jong-un aneli tapaamisen järjestämistä kuvainnollisesti kontallaan ja oli valmis neuvottelemaan ydinaseriisunnasta.

Tämä antaa Yhdysvalloille etulyöntiaseman neuvotteluihin, Giuliani sanoi.

Ei ole selvää viittasiko Giuliani anelemisella esimerkiksi Pohjois-Korean ulkoministeriön toukokuun 25. päivä antamaan lausuntoon.

Tuolloin Pohjois-Korea ilmaisi tahtonsa neuvotella Yhdysvaltojen kanssa milloin tahansa ja ratkaista ongelmat.

Giuliani sanoi, että kyse on hänen yksityisajattelustaan, ei virallisesta lausunnosta.

Perumisen jälkeen osapuolet alkoivat jälleen vakuuttaa halukkuuttaan järjestää huippukokous Singaporessa 12. kesäkuuta.

Tällä hetkellä tapaamista valmistellaan kovaa tahtia. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tapaamisesta saattaa tulla kaksipäiväinen.

Rudy Giuliani on New Yorkin entinen pormestari. Hän toimii Trumpin juristina Venäjä-tutkinnassa.

Lisää aiheesta:

Trump ja Kim kohtaavat "kuoleman saarella" – Sentosa toimi vankileirinä toisessa maailmansodassa