Onnettomuustutkintakeskus antaa neljä turvallisuussuositusta Raaseporissa tapahtuneen tasoristeysturman kaltaisten onnettomuuksien välttämiseksi. Keskuksen mukaan tasoristeysturvallisuutta ja Puolustusvoimien riskien arviointia on parannettava ponnekkaammin.
Henkilöjuna törmäsi puolustusvoimien miehistönkuljetusautoon Raaseporin Skogbyn tasoristeyksessä lokakuun lopussa. Onnettomuudessa kuoli neljä henkilöä, joista kolme oli varusmiehiä. Lisäksi useita ihmisiä loukkaantui.
Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tutkinta keskittyi kolmeen pääkohtaan, jotka olivat tasoristeysturvallisuus, puolustusvoimien harjoitustoiminnan riskienhallinta ja pelastustoiminnan johtaminen moniviranomaistilanteessa.
Onnettomuustutkintakeskus antaa neljä turvallisuussuositusta
Tutkinnan perusteella keskus suosittaa, että Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto varmistavat, että resursseja kohdennetaan vaarallisimpien tasoristeysten turvallisuuden parantamiseen ja poistamiseen.
– Suomen tasoristeysturvallisuus on heikommassa kunnossa kuin muissa pohjoismaissa, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.
– Tämä on vaarallisin tasoristeys, joka on tullut vastaan näissä meidän tutkinnoissa, johtava raideliikenneonnettomuuksien tutkija Esko Värttiö jatkaa.
Keskuksen selvityksen mukaan Skogbyn tasoristeys oli erityisen vaarallinen radan ja tien kulman sekä varoituslaitteiden puuttumisen vuoksi. Maastokuorma-auton kuljettajan paikalta oli lähes mahdotonta nähdä takaviistosta lähestyvää junaa. Suomessa on edelleen lukuisia vastaavanlaisia vaarallisia tasoristeyksiä.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Puolustusvoimat kehittää harjoitusten riskien arviointia siten, että harjoitusten todelliset riskit tunnistetaan ja nimetään. Skogbyn tasoristeyksen ja valtatie 25:n ylittämistä ei tunnistettu ja nimetty riskiksi.
Lisäksi suositetaan, että Puolustusvoimat kehittää kuormatilaistuimien turvavöitä helpommin käytettäviksi ja tehostaa turvavöiden käytön valvontaa. Nykyisiä maastokuorma-autojen kuormatilaistuimien turvavöitä on keskuksen mukaan vaikea käyttää taisteluvarustuksessa eikä niiden käyttöä valvota tarpeeksi tehokkaasti.
– Raaseporin tapauksessa yksikään auton lavalla istuneista varusmiehistä ei käyttänyt turvavöitä, sanoo raideliikenneonnettomuuksien johtava tutkija Esko Värttiö.
Sisäministeriön toivotaan puolestaan huolehtivan, että toiminta-alueen viranomaisten johtopaikka (TOJE) perustetaan pitkäkestoisissa tai poikkeavissa moniviranomaistehtävissä. Perustamiskynnyksen tulisi jatkossa olla nykyistä matalampi.
Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan säällä ei ollut olennaista merkitystä onnettomuuden kannalta.
Näin Raaseporin turma tapahtui
Turma sattui vartioimattomassa tasoristeyksessä, jossa rata tulee tiehen nähden takaviistosta oikealta, jonne ajoneuvon kuljettajalla on heikompi näkyvyys. Tapahtumahetkellä kahdeksan aikaan aamulla paikalla satoi viistosti lunta.
Puolustusvoimien ajoneuvoa kuljettanut varusmies on kertonut poliisille, ettei havainnut junaa. Junankuljettaja puolestaan luuli auton olevan pysähtymässä, koska se lähestyi risteystä hiljaisella vauhdilla.
Juna oli ehtinyt aloittaa hidastamisen viheltäen samalla junan tulon merkiksi, mutta märillä kiskoilla jarrutusmatka on pitkä ja ajoneuvo oli ehtinyt kiskoille.
Kaikki törmäyksessä menehtyneet varusmiehet olivat Sisu A2045 merkkisen miehistönkuljetusauton lavalla asetuksen mukaisessa turvakehikossa olevissa istuimissa.

Tasoristeys saatetaan sulkea pysyvästi
Onnettomuuspaikan tasoristeys määrättiin käyttökieltoon miltei välittömästi onnettomuuden jälkeen. Liikennevirasto harkitsee parhaillaan risteyksen käytöstäpoistamista pysyvästi.
Rataosuuden vaarallisuus on ollut viranomaisten tiedossa ja risteys on huomioitu Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin onnettomuusmalleissa.
Puolustusvoimat kertoi Ruotuväki-lehdessä (siirryt toiseen palveluun)kaksi viikkoa onnettomuuden jälkeen, että Dragsvikin varuskunnasta Syndalenin harjoitusalueelle ei kulje ainuttakaan reittiä, jossa ei joutuisi ajamaan rautatien yli.
Myös poliisi on saanut onnettomuuden esitutkinnan osapuolten loppulausuntoja vaille valmiiksi. Poliisin arvion mukaan tapaus etenee syyttäjälle mahdollisesti vielä tämän kuun aikana.
Poliisi on tutkinut onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena, neljänä kuolemantuottamuksena sekä neljänä vammantuottamuksena.

Juttua muokattu 7.6.2018 klo 12:01. Lisätty Esko Värttiön kommentti risteyksen vaarallisuudesta.
Lue myös:
Näin Raaseporin turma tapahtui – Poliisi epäilee: Autonkuljettaja ei ollut riittävän huolellinen
Onnettomuustutkintakeskus: Raaseporin turmaristeys suljettava välittömästi