1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansainvälinen politiikka

Tutkija: Helsinki valikoitui sotilasjohtajien tapaamispaikaksi käytännön syistä – "Hyvä kokousjärjestäjän maine"

Suurvaltojen sotilasjohtajat ovat tavanneet kokoustaa keskimäärin kerran vuodessa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mika Aaltola.

kansainvälinen politiikka
Mika Aaltola
Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mika Aaltolan mukaan Suomi on valikoitunut tapaamispaikaksi käytännön syistä.Markku Ulander / Lehtikuva

Yhdysvaltojen ja Venäjän ylimmät sotilasjohtajat tapaavat perjantaina Helsingissä. Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mika Aaltolan mukaan Suomi valikoitui tapaamispaikaksi käytännön syistä.

– Helsinki on hyvä tapaamispaikka, koska se tarjoaa rauhalliset puitteet ja mahdollistaa tehokkaan paneutumisen itse asiaan. Sillä on myös hyvä kokousjärjestäjän maine vuosien varrelta.

Aaltola arvelee, että sotilasjohtajat keskustelevat maailmanpolitiikan ajankohtaisista kriisipesäkkeistä, kuten Syyrian ja Ukrainan tilanteesta.

– Konfliktialueiden kohdalla yhteisymmärrystä on hyvä luoda, edes niistä raameista, joissa suurvallat liikkuvat tällä hetkellä.

Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilasjohtajat ovat tavanneet kokoustaa Aaltolan mukaan noin kerran vuodessa. Hänen mielestään tapaaminen nostaa luottamusta maiden välillä.

– Se kertoo siitä, että suurvallat ovat yhteydessä ja dialogi ei ole täysin katkennut, vaikka vastakkainasettelun teemoja on ollut paljon esillä.

Aaltolan mukaan kokouksen ajankohdasta ei voi päätellä ihmeitä. Hän uskoo, että kokous saattaa toimia valmistelevana elementtinä Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamiselle heinäkuussa.

Sotilasjohtajien tapaaminen järjestetään Yhdysvaltojen ja Venäjän aloitteesta. Suomen puolustusvoimien edustajia ei osallistu kokoukseen.

Lue lisää:

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien ylimmät sotilasjohtajat tapaavat Helsingissä

Lue seuraavaksi