Hyppää sisältöön

Bilderberg-kokouksessa käsitellään populismia Euroopassa, tekoälyä ja Venäjää – Suomesta osallistujalistalla Herlin, Lepomäki ja Wahlroos

Tiedotusvälineitä ei päästetä uutisoimaan tarkasti vartioidun tapahtuman keskusteluista.

Salamyhkäinen Bilderberg-kokous alkaa tänään Torinossa Italiassa. Tiedotusvälineitä ei päästetä uutisoimaan kokouksen sisällöstä. Kuva: Ian Dagnall / Alamy / AOP

Salamyhkäinen Bilderberg-kokous alkaa tänään Torinossa Italiassa. Ryhmän julkaiseman tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 131 henkilöä 23 maasta on vahvistanut osallistuvansa nelipäiväiseen konferenssiin.

Tapahtuman kutsuvieraiden joukossa on poliitikkoja, yritysjohtajia, pankkiireja, eri alojen asiantuntijoita sekä median ja yliopistojen edustajia.

Suomesta kokoukseen osallistuu osallistujalistan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sekä Sampo-konsernin, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos.

Teknologiapuolelta osallistujalistalla on muun muassa Googlen tekniikkajohtaja Hartmut Neven, tekoälyä kehittävän DeepMindin toimitusjohtaja Demis Hassabis sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukija, miljardööri ja teknologiasijoittaja Peter Thiel.

Maailmanpolitiikan asiantuntijoista listalla ovat esimerkiksi amerikkalainen diplomaatti ja geopolitiikan konsultti Henry Kissinger, sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä valtio-opin professori Michael C. Horowitz Pennsylvanian yliopistosta.

Populismi, Yhdysvaltojen johtoasema ja Lähi-itä aiheina

Bilderberg-ryhmän tiedotteen mukaan kokouksen aiheina on tänä vuonna muun muassa populismi Euroopassa, työn tulevaisuus, tekoäly, kvanttilaskenta, Yhdysvallat maailman johtajana, Venäjä, Saudi-Arabia ja Iran sekä "totuudenjälkeinen" maailma.

Järjestäjät luonnehtivat vuosittaista konferenssia tapahtumaksi, jonka tarkoituksena on edistää vuoropuhelua Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä. Kokouksen tarkoituksena on tarjota osallistujille mahdollisuus keskustella epävirallisesti ajankohtaisista aiheista.

Bilderberg-kokouksissa noudatetaan Chatham House -sääntöä, jonka mukaan osallistujat saavat käyttää esitettyjä tietoja, mutta tiedon esittäjää ei saa paljastaa eikä asiasisältöä saa yhdistää esittäjäänsä.

Tiedotusvälineitä ei päästetä uutisoimaan kokouksen sisällöstä. Turvatoimet kokouspaikan ympäristössä ovat erittäin kireät.

Bilderberg-ryhmää vastustavat mielenosoittajat ovat järjestäneet protesteja kokouspaikkojen ympäristössä useina vuosina. He uskovat, että Bilderbergin taustavoimien tavoitteena on jonkinlaisen totalitaristisen maailmanhallituksen perustaminen.

Mielenosoitus Bilderberg-kokousta vastaan Itävallassa kesäkuussa 2015. Kuva: AOP
.
.