Yksi lääkäri Kaavilta pitää huolen Rautavaaran potilaista – ostolääkärit karttavat syrjäistä kuntaa

Kaavin päätös erota perusterveydenhuollosta ja vanhusten laitoshoidosta vastaavasta Kysteristä on johtanut neljän virkalääkärin lähtöön.

Kaavi
Lääkäri työpisteellä.
Toni Pitkänen / Yle

Koillissavolaisen Kaavin viime marraskuussa tekemä päätös erota perusterveydenhuollon palveluja tuottavasta Kysteristä ja ulkoistaa palvelut vuoden 2019 alusta on saanut aikaan lääkäripulan Koillis-Savossa.

Lääkäripula iski Kaavin lisäksi Rautavaaralle, koska Kaavin lääkärit kävivät pitämässä vastaanottoa Rautavaaralla päivittäin.

Kaavin lääkärivajetta paikataan ostolääkäreillä, mutta naapurikuntaan Rautavaaralle ei kuitenkaan saada edes ostolääkäreitä. Ainut lääkäri, joka kunnassa käy, on Kaavin ainokainen virkalääkäri.

– Valtaosa lääkäreistä asustaa Kuopiossa ja Rautavaaralle on suurinpiirtein 100 kilometriä eli välimatka on siinä se suurin ongelma, perusterveydenhuollon palveluja tuottavan sairaanhoitopiirin liikelaitos Kysterin toimitusjohtaja Ritva Vitri kertoo.

Vielä keväästä Kaavi ja Rautavaara olivat pulassa, sillä ostolääkäreitäkään ei saatu heti paikkaamaan vajetta.

Kaavin viidestä virkalääkäristä neljä siirtyi muihin töihin.

– Siitä tuli tämmöistä epävarmuutta lääkäreille, Vitri toteaa.

Ministeriö moittii Kaavin irtiottoa

Kaavi halusi ulos Kysteristä suojautuakseen sote-uudistuksen yhteydessä palveluiden keskittämiseltä ja karsimiselta. Lisäksi Kaavi halusi säästöjä sote-kustannuksista.

Kaavin päätöstä ulkoistaa perusterveydenhuolto ovat moittineet sairaanhoitopiirin ja aluehallintoviraston lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö. Nyt odotetaan valtioneuvoston kantaa siihen, voiko Kaavi erota Kysteristä. Ministeriön mielestä kunnan olisi pysyttävä Kysterissä sote-uudistukseen asti.

Valtioneuvoston päätöstä odotetaan lähiviikkoina. Jos valtioneuvosto kieltää Kaavia eroamasta Kysteristä, on mahdollista, että Kaavi ei tottele valtiovaltaa.

Kunnanjohtaja Ari Sopanen sanoo, että mahdollisuus on teoreettinen eikä hän voi kommentoida keskeneräisiä asioita. Sopasen mukaan kunta todennäköisesti käsittelee valtioneuvoston ratkaisun nopeasti sen tultua.

Sopanen kyseenalaistaa valtioneuvoston lausunnon merkityksen. Hänen mielestään kunnat voivat tiettyyn rajaan asti toimia vastoin valtion tahtoa ilman seuraamuksia.

Mahdollisen ulkoistamisen kilpailutus pitäisi Sopasen mukaan tehdä nopeasti. Kunnanjohtaja sanoo, että tarjouspyyntöjen olisi hyvä lähteä jo syyskuun alussa.

Kaavin kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Tiilikainen (kesk.) sanoo, että keskusta ei aio esittää eroamista Kysteristä, jos valtioneuvosto on sitä vastaan. Muista ryhmistä Tiilikainen ei osaa sanoa.