Tukholman terrori-iskusta elinkautinen vankeusrangaistus – Puolustusasianajaja: "Akilov pettynyt tuomioon"

Tuomittu karkotetaan tuomion istumisen jälkeen Ruotsista ilman mahdollisuutta palata maahan.

Tukholman isku 2017
Toimittajajille jaetaan tuomioasiakirjoja 7.  kesäkuuta Tukholmassa.
Toimittajajille jaetaan tuomioasiakirjoja 7. kesäkuuta Tukholmassa.Anders Wiklund / EPA

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut Rahkmat Akilovin, 39, elinkautiseen vankeusrangaistukseen terroristisessa tarkoituksessa tehdystä rikoksesta.

Tuomittu karkotetaan tuomion istumisen jälkeen Ruotsista ilman mahdollisuutta palata maahan, ruotsalainen Expressen-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Uzbekistanilainen Rahkmat Akilov ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon Drottninggatanin kävelykadulla huhtikuun 7. päivänä 2017. Terrori-iskussa kuoli viisi ihmistä ja haavoittui vakavasti 14. Yli sata ihmistä oli kuolemanajon takia hengenvaarassa.

"Akilov pettynyt tuomioon"

Rahkmat Akilovin puolustusaisanajaja Johan Eriksson kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että Akilov on pettynyt elinkautiseen tuomioon.
Akilov ei ole vielä päättänyt, aikooko hän valittaa tuomiostaan.

– Tässä on liuta vaikeita kysymyksiä joihin Akilovin täytyy ottaa kantaa. Jokainen, joka tuomitaan elinkautiseen joutuu miettimään näitä kysymyksiä, Eriksson sanoi.

Rahkmat Akilov tunnusti jo vangitsemisoikeudenkäynnissään syyllisyytensä. Hän kertoi tuolloin, että halusi rangaista Ruotsia liittymisestä Islamilaisen valtion vastaiseen taisteluun.

Tuomio terroristisesta teosta

Tuomio terrorismista pitää Ruotsissa sisällään sen, että rikos on kohdistunut Ruotsin valtiota kohtaan (siirryt toiseen palveluun). Tukholman käräjäoikeuden tuomiossa todetaan, että tuomio annetaan Akiloville terroristisen teon perusteella, jossa hän murhasi viisi ihmistä ja aiheutti yleisen vaaratilanteen.

Lisäksi hänet tuomitaan terroristien teon yrittämisestä eli 119 ihmisen murhayrityksestä.

Kaksi kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin aikanakuultiin yli sataa kantajaa, silminnäkijää ja omaista. Heidän kertomuksiensa perusteella piirtyi tarkka kuva siitä, millaista kauhua Akilovin 1 063 metriä kestänyt ajo Tukholman keskustassa aiheutti.

Välittömästi terroriteon alettua ihmiset pakenivat paniikissa Drottninggatanilta ja metro pysäytettiin. Puhelinverkko kaatui, ja viranomaiset ja sairaalat olivat hetkessä korkeimmassa hälytystilassa.

Jatkossa turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia?

Tuomittu oli tullut Ruotsiin turvapaikanhakijana, mutta saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Yle Uutiset kertoi Akilovin taustasta enemmän tässä artikkelissa.

Tukholman terroristi-iskun jälkeen Ruotsissa on keskusteltu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista. Akilov oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, muttei ollut poistunut maasta.

Poliitikot ovat väläytelleet myös ajatusta valvontapantojen käytöstä käännytyspäätöksen saaneille.

Lisää aiheesta:

A-Teema: Terrorismin uhka – Tietokirjailija Kristiina Koivunen varoittaa Suomea Ruotsin tiestä

Tukholman epäillyn terroristin veli Olim Akilov ei usko Isis-motiiviin

Tukholman terroriepäilty määrättiin vangittavaksi – tunnusti teon

Tukholman kuorma-autoiskusta syytetty tunnustaa terroriteon – Motiivi oli luoda pelkoa ja lopettaa Ruotsin taistelu Isisiä vastaan

Tukholman terrori-iskun todennäköinen tulos: Nilkkapannat käännytystä odottaville