Tulli sulki Tor-verkon Sipulikanavan – merkittävää vaikutusta suomalaiseen huumekauppaan

Sipulikanava-sivuston sulkeminen on suurin Tor-verkon huumekauppaa rajoittava operaatio Suomessa.

Tor (Anonyymiverkko)
Sipulikanava kuvattuna Tor-verkosta.
Sipulikanava kuvattuna Tor-verkosta.Antti Lempiäinen / Yle

Tor-verkon kautta käytävä huumekauppa vaikeutui merkittävästi Suomessa, kun Tulli sulki Sipulikanavan yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa viime syksynä. Kyseessä on merkittävin palvelinsulku, joka Tor-verkossa on Suomessa tehty.

– Totta kai huumekauppaan löytyy aina uusia reittejä, mutta kokonaisvaikutukset ovat huomattavat, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kiteyttää.

Sipulikanavan ylläpitäjää epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Rikosepäily on Suomen rikoshistorian ensimmäinen tapaus, jossa Tor-verkon sivuston ylläpitäjää epäillään huumausaineiden välittämisestä sivuston kautta.

Tor-verkosta on suljettu aiemminkin sivustoja, joilla käydään avointa huumekauppaa, mutta Sipulikanavan kaltaista kokonaista palvelinta ei ole ennen suljettu.

– Tämä on suurimman mittakaavan operaatio ja hyvin erityyppinen kuin aikaisemmat, Sinkkonen sanoo.

Myös ostajien ja myyjien tietoja saatiin selville

Sipulikanavan sulkemiseen liittyvässä rikostutkinnassa jäljennettiin runsaasti kanavaan ja sen ylläpitoon liittyvää todistusaineistoa ja takavarikoitiin pieni määrä huumausainetta.

– Myyjien ja ostajien tietoja on saatu selville palvelimen sulkemisen yhteydessä ja niitä on käytetty esimerkiksi todistusaineistona Sipulikanavan ylläpitäjään kohdistuvassa huumausainerikostutkinnassa.

Sipulikanava oli rakenteeltaan keskustelufoorumi, joka sisälsi paljon myös laillista sisältöä. Ylläpitäjä oli kuitenkin luonut sivustolle osion, jossa käytiin avointa huumekauppaa. Lisäksi ylläpitäjä muokkasi sivuston toimintaa niin, että huumeiden ostajat ja myyjät kohtasivat mahdollisimman helposti.

Tulli sulki Sipulikanavan marraskuussa. Sivustolla käytiin vilkasta huumekauppaa vuosina 2014-2017. Huumeita epäillään ostetun ja myydyn erittäin suuria määriä ympäri Suomen, muun muassa useita kiloja marihuanaa ja amfetamiinia sekä kymmeniä tuhansia Rivatril-tabletteja.

Lue lisää:

Yle tutki: Kännykkäsovelluksen avulla myydään kovia huumeita – nettikauppaa käyvät myös alaikäiset