Yle seurasi – Kultaranta-keskustelut alkavat, presidentti Niinistö: EU ei ole tarpeeksi vahva, että sitä kuunneltaisiin

Presidentti Niinistö mietti tilaisuudessa, että pitääkö EU:n rakentaa itsestään kunnioitettavan voimakas, joka hänen mukaansa tarkoittaa puolustusulottuvuuden ponnekasta lisäämistä.

Kultaranta
Kultaranta-keskustelut alkavat – Presidentti Niinistön lehdistötilaisuus
Kultaranta-keskustelut alkavat – Presidentti Niinistön lehdistötilaisuus

Tasavallan presidentin isännöimät Kultaranta-keskustelut (siirryt toiseen palveluun) alkavat tänään. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvän tapahtuman aiheena on tänä vuonna kansainvälisen järjestelmän tulevaisuus.

Presidentti Sauli Niinistö taustoitti tämän vuoden keskusteluja sanomalla sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että EU on jäänyt syrjään kansainvälisessä järjestelmässä.

Niinistön mukaan pitää korostaa perinteisiä instituutioita, YK:ta esimerkiksi sen sijaan, että vain tietyt isot maat hallitsevat.

– Turvaneuvosto ei ole päässyt pitkään aikaan yhtenäiseen päätökseen. Nyt seurataan tarkoin, kuinka yleiskokous alkaa käyttäytyä, huomautti Niinistö tiedotustilaisuudessa.

Niinistön mukaan EU:n kohdalla ongelma on se, että se ei ole tarpeeksi vahva, että sitä kuultaisiin ja joudumme kysymään, miksi se ei ole tarpeeksi vahva.

– Selitämme sen helposti niin, että on ristikkäisiä intressejä. Olen pohtinut sitä, että onko maailma kehittynyt sellaiseksi, että vain voimaa kunnioitetaan. Ja pitääkö EU:n rakentaa itsestään kunnioitettavan voimakas, joka tarkoittaa puolustusulottuvuuden ponnekasta lisäämistä, Niinistö mietti.

Presidentiltä kysyttiin, mitä puolustusulottuvuus ja sen ponnekas lisääminen ihan käytännössä tarkoittaisi. Presidentin mukaan EU:sta on puuttunut olennainen tekijä, joka on ollut merkittävä tekijä muissa valtioliitoissa.

– Eli jäsentensä turvaaminen. Nyt se on noussut ilahduttavasti viimeisen kahden vuoden aikana esiin. Olisi pitänyt nousta jo paljon ennen.

Hänen mukaansa kansainvälinen säädösjärjestelmä suojaa nimenomaan pieniä, ja Suomenkin kaltaiselle pienelle maalle on huono asia, että vain suuret määrittävät globaalia tulevaisuutta.

Esimerkiksi Saksassa turvapaikkapolitiikka on noussut kiistanaiheeksi. Presidentiltä kysyttiin tilaisuudessa, mitä EU-maiden risteävät näkemykset turvapaikkapolitiikassa tarkoittavat EU:n kannalta.

Niinistö peräänkuulutti EU:n yhtenäistä toimintaa.

– Jos edetään siihen suuntaan (joka pari vuotta sitten näytti hallitsevalta), että kukin jäsenmaa tekee omia ratkaisujaan niin siitä tulee aika hankala tilanne. Nythän keskustellaan varmasti lähiaikoina hyvinkin syvälti se, onko EU:ssa valmiuksia lähteä yhteiseen toimintaan.

Hänen mukaansa se tarkoittaisi käytännössä yhteistä rajavalvontaa ja järjestelmää sen varalle, miten kriteerejä täyttämättömät turvapaikanhakijat palautetaan.

Avauskeskustelu myöhemmin tänään

Presidentti Sauli Niinistö piti sunnuntaina iltapäivällä lehdistötilaisuuden ennen kuin varsinaiset keskustelut alkavat. Voit seurata katsoa presidentin lehdistötilaisuuden kokonaisuudessaan klikkaamalla tämän jutun kuvaa.

Tapahtuman avauskeskustelu alkaa kello 18. Presidentti Niinistö pitää ensin avauspuheensa ja sen jälkeen keskustellaan aiheesta "Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys".

Keskusteluun osallistuvat YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Päätössanat esittää presidentti Martti Ahtisaari. Avauskeskustelun voi katsoa suorana Yle Areenassa.

YK:n pääsihteeri lausuu päätössanat

Kultaranta-keskustelut käydään presidentin kesäpaikalla Naantalissa kuudetta kertaa. Keskusteluihin on kutsuttu noin sata ihmistä yhteiskunnan eri tahoilta.

Mukana on muun muassa poliitikkoja niin kotimaasta kuin ulkomailta, virkamiehiä, tutkijoita ja elinkeinoelämän edustajia. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa.

Keskustelut jatkuvat maanantaina, jolloin aamupäivällä aiheena on EU ja miten sen voi saada yhtenäisemmäksi ja vahvemmaksi. Keskustelussa pohditaan myös, minkälaisia tavoitteita Suomella on EU:n suhteen ja miten ne saavutetaan.

Kultarannan päätöskeskustelussa teemana on talouden ja ympäristön hyvinvoinnin yhteensovittaminen. Voit katsoa molemmat keskustelut suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 9.30 ja 14.30 alkaen.

Kultarantaan saapuu maanantaina YK:n pääsihteeri António Guterres. Hän lausuu tapahtuman päätössanat yhdessä presidentti Niinistön kanssa maanantaina. Tilaisuutta voi seurata suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Analyysi: Presidentti Niinistö panee suomalaiseliitin pohtimaan suurvaltojen mahtia – Kultaranta-keskustelujen päävieraana YK:n pääsihteeri António Guterres

YK:n pääsihteeri António Guterres saapuu Suomeen – osallistuu Kultaranta-keskusteluihin

Niinistö FT:lle: Isot ja vahvat johtavat nyt maailmanpolitiikkaa – huono uutinen EU:lle

Presidentti Niinistön huolestunut kirjoitus: kansainvälinen järjestys koetuksella – "Hektinen tahti on huono asia"