1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avaruus

Nasa kertoi Mars-löydöistään

Suora lähetys tiedotustilaisuudesta on päättynyt.

Onko Nasa löytänyt Marsista elämää?
Onko Nasa löytänyt Marsista elämää?

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa järjestää illalla Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo Mars-planeetan pinnalla mönkivän Curiosityn uusista löydöistä.

Pieniä vihreitä miehiä ei liene havaittu, mutta olisiko Curiosity voinut löytää Marsista merkkejä elämästä, entisestä tai nykyisestä?

Käytäntönsä mukaisesti Nasa ei paljasta etukäteen, mitä se aikoo kertoa, mutta normaalia on sekin, että ulkopuoliset yrittävät päätellä aihetta siitä, keitä asiantuntijoita tiedotustilaisuuteen osallistuu.

Tällä kertaa mukana ovat Curiosityn keräämien näytteiden analysointia johtava Paul Mahaffi, Jan Eigenbrode, joka on tutkii kaasuja ja orgaanisia molekyylejä, kaasukehän kemiaa tutkiva Chris Webster ja geofyysikko Ashwin Vasavada Mars-tutkimuslaitoksesta.

Curiosity aloitti äskettäin poraukset uudelleen

Helsingin yliopiston tähtitieteen professorin Karri Muinosen veikkaus on, että tiedotustilaisuudessa kerrotaan uutta Curiosityn porauksista, jotka se aloitti muutama viikko sitten uudelleen pari vuotta kestäneen tauon jälkeen.

Muinonen korostaa, että kyse on kuitenkin arvauksesta. Varmaa tietoa ei ilmeisesti ole vuodettu Nasasta, ainakaan julkisuuteen asti.

Muinosen mukaan vähän voi yrittää päätellä myös siitä, että tulokset kerrotaan myös arvovaltaisessa Science-lehdessä. Science julkaisee löytöä koskevan artikkelin samaan aikaan tiedotustilaisuuden kanssa.

Normaalisti tällaisen artikkelin kirjoittaminen ja vertaisarviointi – joka sekin on tehtävä ennen julkaisua – vievät kuukausia. Muinosen mukaan ei silti ole mahdotonta, että koko ruljanssi viedään läpi parissa viikossa.

Nasaa on joskus arvosteltu siitä, että se virittää tiedotustilaisuuden odotukset korkealle tasolle, mutta tulokset tuottavat kuitenkin pettymyksen.

Muinosen mukaan Mars on viime vuosina ollut suuren kiinnostuksen kohteena maailmalla. Hänen mukaansa turha huutelu vain vesittäisi tätä kiinnostusta.

Tiedotustilaisuuden seuraajilla, suomalaisillakin, on mahdollisuus lähettää kysymyksiä asiantuntijoille. Tältä Nasan sivulta (siirryt toiseen palveluun)löytyvät linkit medioihin, joihin kysymyksensä voi lähettää.

Lue myös:

Curiosity-mönkijän löydös tuotti uuden pähkinän: Miksi metaanin määrä Marsissa vaihtelee? 

Uusi kilpajuoksu avaruuteen on alkanut – Tähtäimessä Mars ja Kuu