Putin: En ole valinnut seuraajaa, se on äänestäjien tehtävä – Yle seurasi Venäjän presidentin suoraa linjaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putinin suora linja -ohjelmassa 7. kesäkuuta 2018.Michael Klimentey / Sputnik / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei ole päättänyt seuraajaansa.

– Ajattelen sitä koko ajan, mutta minulla ei ole seuraajaa perinteisessä mielessä. Hänet valintansa on venäläisten äänestäjien tehtävä, Putin sanoi television suorassa kyselyohjelmassa.

Putin sanoi kuitenkin toivovansa, että seuraava sukupolvi voi aikanaan ottaa Venäjän hallinnan vastuulleen. Putin valittiin keväällä neljännelle kaudelleen, eikä hän nykyisen perustuslain mukaan voi enää asettua ehdolle.

Venäjän presidentti kertoi asiasta Vladimir Putinin suora linja -ohjelmassa. Tuntikausia kestävässä ohjelmassa presidentti vastaa kymmeniin kysymyksiin suorassa lähetyksessä. Valtaosa kysymyksistä on koskenut venäläisten arkisia ongelmia.

Venäjä ei vetäydy Syyriasta

Putin sanoi ohjelmassa myös, ettei Venäjä aio tässä vaiheessa vetäytyä Syyriasta. Hänen mukaansa joukot pysyvät maassa niin kauan kun siitä on Venäjälle etua.

Putinin mukaan joukot puolustavat Syyriassa sekä Venäjän intressejä että taloudellisia etuja. Venäjän tukikohdat eivät kuitenkaan ole tarkoitettu Putinin mukaan pysyviksi. Suunnitteilla ei myöskään ole uusia suuria sotilasoperaatiota.

Putin puolusti joukkojen lähettämistä Syyrian sanomalla, että operaatio on ollut ainutlaatuinen tilaisuus kouluttaa venäläisiä sotilaita tositilanteissa. Putinin mukaan oli myös järkevää taistella ääriryhmiä vastaan Syyriassa eikä kotimaassa.

"Presidenttinä on uhrattava yksityiselämä"

Putin on joutunut tälläkin kertaa vastaamaan ohjelmassa henkilökohtaisiin kysymyksiin.

Minkä isänne neuvon välittäisitte lapsenlapsillenne?

– Älkää valehdelko!

Milloin aloitte uskoa jumalaan?

– Tästä on vaikea puhua julkisesti. Kaikki syntyvät jonkinlaisen uskon kanssa.

Putinin mukaan uskoontulo vaatii usein erityisiä olosuhteita, esimerkiksi toisessa maailmansodassa monet ateistit alkoivat uskoa.

Mitä teidän piti uhrata, kun teistä tuli presidentti?

– Yksityiselämä. Se on väistämätöntä. Mutta sitä korvaa se, että on ainutlaatuinen työ, voi parantaa miljoonien ihmisten elämää ja voi vahvistaa tärkeintä mitä on eli isänmaata.

"Yhdysvaltain tullit ovat käytännössä pakotteita"

Putin rinnasti lähetyksessä Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitullit talouspakotteisiin.

Putinin mukaan kyse on käytännössä samasta asiasta, mutta tullit suuntautuvat Venäjän sijaan Eurooppaa ja muita Yhdysvaltain liittolaisia vastaan.

Putin on myös arvostellut länsimaiden Venäjälle asettamia pakotteita. Hänen mukaansa länsimaiden syytösten ja pakotteiden tarkoituksena on hillitä Venäjää, jota se pitää kilpailijana.

Putinin mukaan pakotepolitiikka ei ole rakentavaa, ja myös länsimaat ymmärtävät tämän ennen pitkää. Putinin mukaan jo nyt osa länsimaista on vaatinut suhteiden palauttamista.

"Skripaleita ei myrkytetty kemiallisella aseella"

Putin kiisti myös jälleen, että Venäjän entinen vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia olisi myrkytetty kemiallisella aseella. Hänen mukaansa jos näin olisi ollut, Skripalit olisivat kuolleet heti.

Putin sanoi, että Venäjä haluaa ottaa osaa myrkytystutkintaan.

Britannia ja länsimaat syyttävät myrkytyksestä Venäjää. Britannian mukaan Skripalit myrkytettiin venäläisellä Novitšok-hermomyrkyllä.

Youtubea ei suljeta

Putin lupasi myös, ettei Venäjällä suljeta suosittuja sosiaalisia medioita, kuten Instagramia tai Youtubea. Putinin mukaan lainvalvojien on löydettävä muita keinoja ääriliikkeiden ja rikollisuuden kitkemiseksi internetistä.

Venäjän internetviranomaiset yrittivät keväällä sulkea pikaviestipalvelu Telegramin. Putinin mukaan Telegramin sulkeminen oli tarpeen, koska poliisi ei pystynyt lukemaan Pietariin terrori-iskua suunnitelleiden hyökkääjien viestiliikennettä sovelluksessa.

Jalkapallostadionit hyötykäyttöön

Putin otti ohjelmassa kantaa myös tässä kuussa Venäjällä alkaviin jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin. Hänen mielestään kisoja varten rakennettuja stadioneita on käytettävä myös kisojen jälkeen urheilun edistämiseen.

Putinin mukaan alueiden kuvernöörien on varmistettava, etteivät stadionit muutu kirpputoreiksi, kuten 1990-luvulla kävi. Venäjälle on rakennettu useita uusia stadioneita maailmanmestaruuskisoja varten.

Putin lupaa talouskasvua

Lähetyksen alussa Putin lupasi tasaista talouskasvua tuleville vuosille. Hänen mukaansa inflaatio on pysynyt alhaisena, minkä pitäisi tukea taloutta.

Tänä vuonna myös ministerit ja kuvernöörit ovat mukana lähetyksessä videolinkin välityksellä. Putin vaatikin heti lähetyksen alussa energiaministeriötä tekemään jotain bensiinin korkealle hinnalle.

Monille kysyjät pyrkivät kiinnittämään presidentin huomiota omiin arkisiin ongelmiinsa. Putinilta onkin kysytty muun muassa suurperheille lahjoitettavasta maasta, Kaukoidän kalliista lentolipuista sekä syöpähoidoista.

Viime vuoden tapaan televisioruudun alareunassa nähtiin katsojien lähettämiä viestejä, joista osa on hyvin kriittisiä. Niissä Putinilta kysyttiin, eikö hän jo väsy tehtäviinsä ja ihmeteltiin, miksi häntä kannatti äänestää, kun hinnat nousevat koko ajan.

Putin kiisti olevansa väsynyt mutta jätti vastaamatta näihin kysymyksiin.

Kello 12 alkanut lähetys kesti tänä vuonna lähes neljä ja puoli tuntia.

Lue myös:

Tänään Venäjällä nähdään hämmentävä televisio-ohjelma, jossa Putin lupaa pikkukyliin tieremontteja ja höykyttää kuvernöörejä