Mene pois! Jätä rauhaan! Auttakaa! Opettele huutamaan, neuvoo itsepuolustuksen asiantuntija

Itsepuolustus voi olla ratkaiseva taito, jos oma turvallisuus on vaarassa. Turvallisuudesta ja kansalaisten suojelusta vastaa kuitenkin poliisi. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

itsepuolustus
Mies ja nainen harjoittelevat itsepuolustuksen otteita.
Päävalmentaja Tommi Nyström ja valmentaja Hedi Viisma näyttävät, että pienikokoisellakin on keinoja puolustautua.Heidi Laaksonen / Yle

Itsepuolustusta opettava Tommi Nyström pitää tärkeimpänä suojautumiskeinona ennaltaehkäisyä ja väkivaltatilanteiden välttämistä. Uhkaavien tilanteiden pelkoa ja turvattomuudenn tunnetta voi kuitenkin lievittää opettelemalla itsepuolustusta.

Radio Suomen Päivän haastattelussa Krav Maga -liiton puheenjohtaja ja Prime Fighters -seuran päävalmentaja Tommi Nyström piti itsepuolustusta yhtä tärkeänä kansalaistaitona kuin ensiaputaitoja tai uimataitoa. Hänen tunneillaan harjoittelevat ihmiset kertovat, että he haluavat oppia puolustamaan itseään. Toisena motivaationa on kiva liikunta. Tunneilla käy kaikenlaisia ihmisiä opiskelijoista eläkeläisiin.

Tommi Nyströmin mukaan voi nopeastikin voi oppia, miten uhkatilanteessa pitää viestiä ja miten päästä pois tilanteesta. Fyysistä suoritusta ei kuitenkaan voi oppia muutamassa tunnissa. Nyström vertaa itsepuolustusta esimerkiksi golfin pelaamiseen ja autolla ajamiseen.

- Niitäkään ei opi heti, koska tilanteet muuttuvat ja oppi pitää soveltaa eri tilanteisiin. Fyysinen tekeminen vaatii harjaantumista, Nyström sanoo.

Miten toimia, jos joku hyökkää

Valmentaja Hedi Viisma neuvoo, että ei-toivottu henkilö kannattaa pitää vähintään käsivarren mitan päässä.

– Älä anna sen ottaa kiinni. Samasta syystä tykkään naisena käyttää potkuja, koska potkulla saavutetaan myös etäisyys.

Heidi Viisma neuvoo ajattelemaan etukäteen toimintamallia sellaisen tilanteen varalta, että jähmettyy paikoilleen uhan tai väkivallan edessä.

– Uhkaavassa tilanteessa aivot eivät ehdi keksiä ratkaisua, sanoo Viisma.

Päävalmentaja Tommi Nyström neuvoo huutamaan.

– Opettele huutamaan. Jos et tiedä, mitä tekisit, huuda apua. Mene pois, jätä rauhaan, auttakaa mua! Opettele sellainen malli, että jos jäädyn tilanteessa, huudan apua. Hengitä samalla. Keho erittää adrenaliinia, kun keho valmistautuu selviytymään. Huutamisen avulla saat ehkä myös oman toiminnan ja pakenemisen liikkeelle, sanoo Nyström.

– Lapsiakin opetetaan soittamaan numeroon 112. Aikuisiakin pitäisi opettaa soittamaan hätänumeroon, jos esimerkiksi näkee hyökkäystilanteen, toteaa Heidi Viisma.

112 on myös poliisin ohje

Poliisitarkastaja Matti Högman sanoo, että viranomaiset hoitavat ensisijaisesti vaaratilanteet.

– Yksityishenkilön vastuulla on, että ei itse aiheuta vaaratilannetta. Viranomaisen ja valtion pitää turvata kansalaisen turvallisuus, sanoi Matti Högman Radio Suomen Päivässä.

Poliisin ohje on pyrkiä välttämään vaaratilanteita ja soittamaan hätänumeroon tarvittaessa. Kansalaisella on kuitenkin oikeus hätävarjeluun.

–Voimakeinot eivät kuitenkaan saa olla epäsuhteessa uhkaavaan tekoon eikä hätävarjelu saa ajallisesti kestää pitempään kuin on välttämätöntä. Viime kädessä tuomioistuin arvioi, onko hätävarjelu ollut liioiteltua, sanoo poliistarkastaja Matti Högman.