Rockfest tuo Hyvinkäälle rockin klassisia nimiä Ozzy Osbournesta Judas Priestiin: "Suomesta on oikeastaan puuttunut tällainen vanha kunnon rocktapahtuma"

rock
Bullet For My Valentine, Rockfest
Bullet For My ValentineJussi Mankkinen / Yle

Ozzy Osbourne, Judas Priest, Marilyn Manson, Megadeth, Opeth, Avenged Sevenfold, Bullet For My Valentine ja lukuisia kotimaisen metallin kärkinimiä Children Of Bodomista Amorphikseen.

Moni on tänä keväänä hieraissut silmiään katsellessaan Hyvinkäällä järjestettävän Rockfestin bändikattausta. Yhdellä ja samalla kotimaisella festivaalilla näkee harvoin yhtä mittavaa rock-tarjontaa ja yhtä isoja nimiä.

Jyri Heikkinen, Rockfest
Jyri HeikkinenJussi Mankkinen / Yle

– Suomesta on oikeastaan puuttunut tällainen vanha kunnon rocktapahtuma, Rockfestin markkinointijohtaja Jyri Heikkinen toteaa.

– Rock on tulossa vahvasti takaisin. Meidän mielestämme tällaisen festivaalin perustaminen on ollut hyvä idea ja tietenkin me kaikki pidämme rockista ja paljon.

"Meillä" Heikkinen tarkoittaa samaa porukkaa, joka on ollut järjestämässä elektroniseen tanssimusiikkin keskittyvää Weekend-festivaalia.

– Artistikattaus ja yleisö ovat tietenkin aivan erilaiset, mutta meillä on paljon kokemusta festivaalien järjestämisestä.

Rockfest
Yleisöä Bullet For My Valentinen keikalla.Jussi Mankkinen / Yle

Tällainen musiikki kolahtaa

Alan erikoistapahtumia lukuunottamatta rock on hiipunut kotimaisilla festivaaleilla melkeinpä paitsioon. Esimerkiksi Provinssirock lyhensi nimensä Provinssiksi vuonna 2015 juuri rock-musiikin vähenemisen takia. Ohjelmistoa ovat hallinneet elektro ja hip hop.

– Luulen, että esimerkiksi Rockfest tuo markkinoille sellaista musiikkia, joka on päässyt välillä vähän unohtumaan. Siinä missä Ruisrockit ja vastaavat ovat laajentaneet skaalaansa, ollaan täällä keskitytty tiettyyn osa-alueeseen ja tietynlaiseen musiikkin. Ilmeisesti tällaiselle on ollut tilausta, koska yleisöä on hyvin paikalla, Espoosta Hyvinkäälle tullut Joel Huhta pohtii.

Sami Sorsa, Joel Huhta, Mikko Kylmänen
Sami Sorsa, Joel Huhta ja Mikko Kylmänen tulivat Rockfestiin Espoosta.Jussi Mankkinen / Yle

Huhdan ystävän, Sami Sorsan resepti seuraavalle neljälle päivälle on selvä:

– Olemme tulleet pitämään kaveriporukalla hauskaa ja kuuntelemaan hyvää musiikkia. En ole vuosiin nähnyt yhtä hyvää festivaalikattausta kuin täällä.

Mutta mikä sitten saa nuoret miehet innostumaan artisteista, joiden ura on jatkunut jo vuosikymmeniä. Esimerkiksi Ozzy Osbourne täyttää tänä vuonna pyöreät 70 vuotta ja Judas Priest perustettiin vuonna 1969.

– Kyse on pitkästä urasta ja pitkän uran laadusta. Vanhoihin albumeihin voi palata yhä uudelleen ja artistien uudempi musiikkikin jaksaa kiinnostaa. Esimerkiksi Judas Priestin uusi levy on todella hyvä, ja on hienoa huomata, että särmää vielä löytyy, Joel Huhta kiteyttää.

– Olen nähnyt Judas Priestin livenä viisi kertaa ja ensimmäisestä kerrasta on aikaa kymmenen vuotta. En tiedä mikä siinä on, mutta yhtyeen musiikki vain kolahtaa, Mikko Kylmänen jatkaa.

Rockfest
Rockfestin yleisöäJussi Mankkinen / Yle

Cashless-systeemi valtaa festivaaleja

Isojen ihmismäärien kohtaaminen ei yleensä suju missään täysin ongelmitta. Rockfestin kohdalla sosiaalisessa mediassa on valitettu muun muassa keskiviikkoyön kaaoksesta parkkipaikalla. Myös VIP-majoituksen tasosta on tullut kitkerää palautetta.

Rockfest on niin sanottu cashless-tapahtuma, eli kaikki maksuliikenne tapahtuu rannekkeilla, eivätkä kortit tai käteinen käy maksuvälineinä. Trendi on ollut jo pitkään normimenoa suurilla ulkomaisilla festivaaleille, esimerkiksi Chicagon jättiläismäinen Lollapalooza siirtyi cashless-aikaan vuonna 2014. Tänä vuonna siihen menevät muun muassa Tšekin Brutal Assault ja Joensuun Ilosaarirock. Järjestelmä on ollut käytössä myös Weekend-festivaalilla.

Rockfest
Rockfestin yleisöäJussi Mankkinen / Yle

Rockfestissa on ongelmanratkaisuun keskittyvä palvelupiste, jossa oli keskiviikkona jonoa. Osa tapauksista liittyi cashless-systeemiin.

– Aina kun pistetään uusi järjestelmä pystyyn, se aiheuttaa pieniä ongelmia. Uskomme kuitenkin siihen, että cashless on aiempaa paljon nopeampi järjestelmä, koska ihmisten ei tarvitse jonottaa, kun he haluavat ostaa jotakin. Kyse on pohjimmiltaan jonojen minimoinnista, Jyri Heikkinen vakuuttaa.

Stone Sour, Rockfest
Stone SourJussi Mankkinen / Yle

Ozzylla oli huono päivä

Rammsteinin tähdittämä Rockfest järjestettiin viime vuonna pienimuotoisempana Vantaan Vehkalassa. Ongelmaksi muodostui festivaalikenttä, joka oli murskattua kiveä ja epämukava materiaali tuhosi useammankin kenkäparin. Tänä vuonna Rockfest järjestetään Hyvinkään lentokentällä.

– Koemme, että tämä on hyvä paikka festivaalille. Täällä on reilusti tilaa, tämä sijaitsee kivenheiton päässä pääkaupunkiseudulta ja junat kulkevat hyvin myös Tampereelle päin. Vantaalle esimerkiksi oli pohjoisemmasta Suomesta hankalampi päästä, Heikkinen sanoo.

Rockfest
Rockfestin yleisöäJussi Mankkinen / Yle

50 kilometrin päässä Hyvinkäältä eli Kantolan tapahtumapuistolla Hämeenlinnassa on samankaltaisia ominaisuuksia: sinnekin pääsee näppärästi pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Lahdesta. Lisäksi Kantolassa on järjestetty megaluokan tapahtumia, joissa on esiintynyt AC/DC:n, Iron Maidenin sekä Guns N Rosesin kaltaisia dinosauruksia. Onko tässä siis meneillään jonkinlainen kilpailuasetelma?

– Ei meillä ole Kantolan tapahtumapuiston kanssa minkäänlaista keskinäistä kilpailua, Heikkinen kuittaa asian.

Toisen suuren suomalaisen rock- ja metallifestivaalin, Tuskan kanssa Rockfest on tehnyt yhteistyötä.

– Meillähän on täällä Tuskan mainoksia screeneillä. Tuska on ehkä metallipainotteisempi ja siellä on marginaalisempaa musiikkia, meillä on enemmän stadionrockia.

Ozzy Osbourne, Rockfest
Ozzy OsbourneJussi Mankkinen / Yle

Keskiviikkoillan draama kehkeytyi Ozzy Osbounen ympärille. Legendaariselle pimeyden ruhtinaalle ilmeisesti sattui huono päivä, koska hän lätkäisi yllättäen ja ilman mitään syytä medialle ehdottoman kuvauskiellon, mikä on nykyisin varsin harvinaista. Kuvaajat ja toimittajat pistettiin toteuttamaan ammattiaan muun yleisön joukkoon.

Harmi sinänsä, koska Bark At The Moonilla konserttinsa aloittaneella Osbournella tuntui olevan lavalla varsin hyvä meno päällä.

Rockfest
Rockfestin yleisöä.Jussi Mankkinen / Yle