Pohjois-Savon liiton Marko Korhonen: "Sisäministeriön painotuksilla maakunnissa ei voi olla juuri mitään valtion toimintoja"

Sisäministeriön esitys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä Helsinkiin ei tullut Pohjois-Savon liitolle yllätyksenä.

kriisinhallinta
Kriisinhallintakeskuksen kyltti.
Sakari Partanen / Yle

Pohjois-Savon liiton maakuntajohtaja Marko Korhonen uskoo, että Kriisinhallintakeskuksen siirrosta Kuopiosta Helsinkiin käydään vielä tiukkaa vääntöä alueellistamisen koordinaatioryhmässä. Sisäministeriö luovutti keskiviikkona koordinaatioryhmälle selvityksen, jossa esitettiin Helsinkiä Kriisinhallintakeskuksen sijaintipaikaksi.

– Suurin osa ryhmän jäsenistöstä on ministeriön edustajia, maakuntien edustajia siellä on aika vähän, mutta varmaan siellä käydään tiukkaa keskustelua. Tosin liikkumatila on ahdas, kun ministeriö on ilmaissut kantansa niin väkevästi, Korhonen pohtii.

Pohjois-Savon liiton kanta on edelleen Korhosen mukaan luonnollisesti se, että Kriisinhallintakeskus kuuluu Kuopioon.

– Olemme koko ajan puolustaneet Kuopiota Kriisinhallintakeskuksen sijaintipaikkana ja sitä mieltä näkyy olevan suurin osa keskuksen henkilöstöstä, mutta meidän argumenttimme eivät sisäministeriön arviossa juurikaan painaneet.

Ministeriön esitys ei tullut Korhoselle yllätyksenä. Sisäministeriö perusteli esitystään samoilla argumenteille kuin aiemminkin. Ministeriön mukaan Helsinki on muun muassa kansainvälisen yhteistyön kannalta paras paikka Kriisinhallintakeskukselle.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei maakunnissa näillä perusteilla, joita sisäministeriö on painottanut, voi olla juuri mitään valtion toimintoja.

Alueellistamisen koordinaatioryhmän on määrä antaa lausunto Kriisikeskuksen sijainnista ensi viikolla. Korhosen mukaan Pohjois-Savossa toivotaan edelleen, että päätös Kriisinhallintakeskuksen sijainnista tehtäisiin valtioneuvostossa.

– Siellä argumenttimme tulisivat tasapainoisemmin huomioiduiksi, Korhonen perustelee.