Juhannusmarkkinoille saadaan mukavasti mansikkaa – kuivuus tai kesäkuun alun kylmyys ei ole vielä vahingoittanut mansikkasatoa

Mansikkasadosta päästään nauttimaan viime vuotta aiemmin. Pääsadon onnistuminen vaatii kuitenkin sateita ja parinkymmenen asteen lämpöä.

mansikka
Mansikka kypsyy Mattilan luomutilalla Nurmijärvellä.
Tuomo Björksten/Yle

Mansikkasato ei ole vielä kärsinyt yöpakkasista, mutta pääsadon onnistuminen riippuu tulevien viikkojen säästä.

– Ammattiviljelijöillä on keinonsa suojata avomaan kasveja alkukesän halloilta esimerkiksi peiteharsoilla. Mikäli yöpakkaset jatkuvat pitkään, voi ongelmia ilmetä, sanoo Puutarhaliiton erikoisneuvoja Jyri Uimonen.

Myös pitkään jatkuva kuivuus on aiheuttanut viljelijöille lisätöitä.

– Mansikkapeltoja on jouduttu kastelemaan ahkerasti koko toukokuun ajan, mutta muuten kuivuus ei ole vielä vaikuttanut mansikoiden määrään tai laatuun, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton erityisasiantuntija Tuija Tanska.

Myös Lahdessa Koivistoisen mansikkapaikassa mansikkaviljelmiä on jouduttu kastelemaan ahkerasti. Kukintoja kastelulla torjutaan myös hallavaurioita.

– Lämpötilaa eri peltolohkoilla seurataan läpi yön. Hallavaaran aikaan mennään nukkumatta päivät ja yöt, mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen toteaa.

Pääsatokauden onnistuminen vaatii sateita ja lämpöä, sillä pitkään jatkuva kuivuus ja viileä sää vahingoittaa raakileiden kasvua ja kypsymistä. Erityisen kipeästi sateita kaipaavat etelä- ja länsirannikon mansikkapellot.

Myös muut avomaan viljelykasvit, erityisesti halloille herkät lajikkeet, kuten avomaan kurkku ja kesäkurpitsa, kärsivät helposti yöpakkasista.

Mansikkasadosta päästään nauttimaan pian

Helteisen kevään ansiosta ensimmäinen mansikkasato kypsyy reilusti viime vuotta aiemmin. Ensimmäiset avomaan mansikat ovat kypsyneet markkinoille jo tällä viikolla ja näillä näkymin ensimmäinen suurempi sato saapuu myyntiin juhannusmarkkinoille. Viime vuonna ensimmäinen sato kypsyi vasta heinäkuun alkupuolella.

Tulevien viikkojen lämpötilat ja sademäärät vaikuttavat siihen, kuinka suuremmat satomäärät juhannuksesta eteenpäin ajoittuvat ja rytmittyvät viljelyalueittain.

Pakastusaikeissaan kannattaa pysyä valppaana, sillä satokaudesta tullee lyhyt. Kukinta on tapahtunut kautta Suomen toukokuun helteiden aikaan, joten marjat myös kypsyvät hyvin samanaikaisesti.

– Runsain mansikkasato kerätään heti juhannuksesta eteenpäin, Koivistoinen ennustaa.

Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää siltä, että satokausi on ohi jo heinäkuun lopulla.

Lue myös:

Suonenjoen mansikanviljelijät painavat töitä yötä myöten ja toivovat sadetta: "Mansikkakaudesta tulossa lyhyt ja ytimekäs"

Avomaan mansikka tulee myyntiin jo ennen juhannusta