Pääomasijoittajat valmistautuvat kuumaan listautumiskauteen – kymmeniä yhtiöitä on kypsymässä pörssilistalle

Ison-Britannian eroprosessi EU:sta on alkanut heijastua myös Pohjoismaiden pörsseihin uusina listautumisina.

pääomasijoitus
Pörssitalo Helsingissä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin pörssiin listautui viime vuonna ennätysmäärä yhtiöitä 2000-luvulla. Yhtiöistä lähes kahta kolmasosaa kypsytteli pörssilistautumiseen pääomasijoittaja.

Pörssilistautuminen onkin pääomasijoittajien eniten käyttämä väylä irtautua yrityksestä. Aiempina vuosina listautumista suositumpi tapa on usein ollut yrityskauppa tai yrityksen myynti toiselle pääomasijoittajalle.

– Pääomasijoittajien yhtiöt ovat erittäin kasvuhakuisia ja -haluisia yhtiöitä. Pääomasijoittajat tuovat yhtiöön riskinottokykyä, Pääomasijoittajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Tukiainen sanoo.

Pörssiin on matkalla kymmeniä yhtiöitä

Toimialoista energia ja ympäristö on alkanut kiinnostaa pääomasijoittajia selvästi aiempaa enemmän. Vastaavasti sijoitukset ICT-toimialan yrityksiin ovat olleet laskussa viime vuodet.

Myös kuluvasta vuodesta odotetaan vahvaa listautumisvuotta Helsingin pörssissä. Kohtapuoliin alkavan vuokrataloyhtiö Kojamon listautumisen uskotaan nousevan noin kahden miljardin arvollaan Pohjoismaiden suurimmaksi listautumiseksi tänä vuonna.

Pääomasijoittajat puolestaan arvioi, että Suomessa on kypsymässä pörssiyhtiöksi reilut 55 yhtiötä muutaman lähivuoden aikana. Yritysten kirjon näet tästä (siirryt toiseen palveluun).

Brexit ajaa yhtiöitä Pohjolaan

Helsingin pörssissä on pantu merkille, että Ison-Britannian parhaillaan käymät irtautumisneuvottelut Euroopan unionista ovat heijastuneet myös tänne Pohjolaan.

– Brexitiin liittyen uskomme, että tämä saattaa kääntyä vielä enemmän meidän eduksemme, koska Brexitin takia Ison-Britannian listautumisiin liittyy uusia riskitekijöitä. Tästä nähtiin esimakua, kun Tukholman pörssin First North -listalle tuli alkuvuoden aikana ensimmäinen yhtiö Irlannista. Ymmärtääkseni Brexit oli yhtiölle yksi syy listautua Pohjoismaihin, Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman kertoi Pääomasijoittajien tiedotustilaisuudessa.

Pääomasijoittajien lailla Husman odottaa alkaneesta vuodesta hyvää listautumisvuotta. Tähän mennessä niitä on kertynyt viisi, joista Altia oli valtionyhtiö.

– Toivotaan, että muitakin tulisi. Ainakin minun mielestäni valtion salkussa on muitakin pörssiin hyvin käypiä yhtiöitä, Henrik Husman sanoo.