1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sote-palvelujen valinnanvapaus

Ministeriö laittoi soten valinnanvapauspilottien valmistelun jäihin – Syynä perustuslakivaliokunnan arvostelu

Ministeriön mukaan pilottien perusteisiin voi tulla muutoksia jatkokäsittelyssä.

Kirsi Varhila Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on pysäyttänyt sote-uudistukseen liittyvien valinnanvapauspilottien valmistelun. STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila kertoo asiasta ministeriön julkaisemalla videolla (siirryt toiseen palveluun).

Varhilan mukaan syy valmistelun keskeyttämiseen on eduskunnan perustuslakivaliokunnan viime viikolla julkaisemassaan lausunnossa esittämä arvostelu.

Perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan, että hallitus on pistämässä eduskuntaa tapahtuneiden tosiasioiden eteen (siirryt toiseen palveluun) valmistelemalla pilotteja ja päättämällä niiden rahoituksesta jo ennen kuin lakeja on säädetty. Hallitus on varannut valinnanvapauspilottien järjestämiseen tämän vuoden budjettiin 100 miljoonaa euroa ja esittää siihen 100 miljoonan lisäystä tämän vuoden ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessä.

Varhilan mukaan pilotteja on valmisteltu tähän asti ehdollisina.

– Koko ajan tämä prosessi on ollut sellainen, että päätökset ovat ehdollisia siihen saakka kunnes lait ovat säädetty ja voimassa, sanoo Varhila.

Varhilan mukaan pilottipäätösten pohjana olevat linjaukset voivat muuttua, kun hallituksen esitystä viilataan perustuslakivaliokunnan näkemysten perusteella.

Pilottihankkeiden valmistelun keskeyttämisestä kertoi ensimmäisenä Demokraatti (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Katso myös:

Analyysi: Soten valmistuminen siirtyy taas – miksi ministerit hirttävät itsensä aikatauluihin, kun peruutusta pukkaa toisensa perään?

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä